Bijgewerkt: 24 maart 2023

Thuistest baarmoederhalskanker

Nieuws -> Gezondheid

Bron: VUMC
10-01-2007

Het Vrije Universiteit Medisch Centrum meldt, dat ongeveer 45.000 vrouwen ontvangen de komende maanden een thuistest om zelf, thuis, eenvoudig een onderzoekje te kunnen doen naar baarmoederhalskanker. Het gaat om vrouwen in Noord-Holland en Flevoland.

VU medisch centrum en de GGD's van de betreffende regio's verwachten met deze test ongeveer 10 vrouwen met baarmoederhalskanker op te sporen en zo'n 240 met een goed behandelbaar voorstadium van deze vorm van kanker. Het afgenomen testmonster wordt in VU medisch centrum onderzocht op het Humaan Papilloma Virus (HPV), vrijwel altijd de veroorzaker van baarmoederhalskanker.

Humaan Papilloma Virus (HPV)

HPV is een virus dat, als het langdurig in het lichaam aanwezig is, baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Het virus wordt door geslachtsgemeenschap overgedragen en is bij veel vrouwen aanwezig. Meestal wordt het door het lichaam zelf opgeruimd, maar soms blijft het aanwezig. Juist dan kunnen voorloperstadia van baarmoederhalskanker ontstaan die goed behandelbaar zijn en daarmee is het ontstaan van deze vorm van kanker te voorkomen.

Uit eerder onderzoek van VU medisch centrum is vastgesteld dat de gevoeligheid van de thuistest minstens even groot is als die van het traditionele uitstrijkje. Meer informatie over de thuistest op www.hpvthuistest.nl

Externe link: Het Humaan Papillomavirus


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.