Bijgewerkt: 1 november 2024

Tineke de Nooij aanwezig bij opening expositie van Walasse Ting in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt/Wikipedia/Amstelveenweb
09-02-2018

Op donderdagavond 8 februari 2018 kwamen veel mensen naar het Museum Jan van der Togt, waar een ieder werd verwelkomd door de directeur van het museum, Heleen van Ketwich Verschuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Heleen van Ketwich Verschuur directeur van het museum verwelkomt alle bezoekers en introduceert de sprekers


De tentoonstelling van de Chinees-Amerikaans kunstschilder Walasse Ting (1928-2010) zou geopend worden door de burgemeester van Amstelveen, Bas Eenhoorn. Presentatrice Tineke de Nooij (1941) kwam ook naar het museum en zij kreeg van Heleen, met de aankondiging: 'Hallo allemaal...' als eerste het woord. Velen kennen Tineke nog als de eerste vrouwelijke diskjockey en de eerste vrouw met een eigen middag televisieshow in Nederland. Zij vertelde in geuren en kleuren hoe zij haar televisiehuiskamer inrichtte. Daar hing dan ook een schilderij van Walasse Ting en ze kreeg te horen dat Walasse had gezegd, dat haar wel graag wilde schilderen. Van Walasse moest ze een fleurige jurk aantrekken en een fleurige kat meenemen. Tijdens het poseren werd er een videootje opgenomen dat in deze rubriek ook te zien is.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Tineke de Nooij vertelt over haar onvergetelijke ontmoeting met kunstschilder Walasse Ting


Aangezien Tineke drie katten heeft, nam ze de meest kleurrijke mee. Als je de schilderijen van Walasse bekijkt zie je heel wat vrouwelijk bloot, maar hij heeft Tineke in haar fleurige jurk met de kat op haar schouder heel netjes geschilderd. In het museum hangen twee portretten van haar. niet echt herkenbaar, want haar kleindochter vroeg eens: 'oma, wie is die vrouw op dat schilderij?!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen aan het woord en opent daadwerkelijk de tentoonstelling


Na het verhaal van Tineke kreeg Bas Eenhoorn het woord. Hij sprak weinig over de schilder en benoemde de punten die hij moest vermelden van de ceremoniemeester. Zijn verhaal ging verder over Amstelveen en het mooie museum. Hij vroeg de aanwezigen om toch vooral met hun kinderen of kleinkinderen het museum een bezoek te brengen, aangezien museumpubliek toch steeds meer verouderd. Uiteindelijk was de burgemeester klaar en opende de tentoonstelling. Gelukkig hadden velen tijdens de bijeenkomst van de Vrienden van het Museum Jan van der Togt al een hele mooie verhandeling over de schilder te horen gekregen. Tineke de Nooij stelt poserend bij de schilder veel vragen, waarin ook een beeld gegeven wordt wie Walasse Ting eigenlijk is.


Bekijk de opening van de tentoonstelling en luister naar het verhaal van Tineke


Walasse Ting is bekend om zijn fluorescerende gekleurde schilderijen van katten, erotische naakten en bloemen.Versheid, vitaliteit en briljante kleurgebruik kenmerken Walasse Ting's afbeeldingen van vrouwen, bloemen, vogels en dieren uitgevoerd in een krachtige en zeer individualistische stijl. Zijn verleidelijke, magische wereld is er een van zintuiglijk genot, die iedereen aanspreekt die zijn passie voor de schoonheid van de natuurlijke wereld deelt. Hij verliet China in 1946, woonde even in Hongkong en vestigde zich in 1953 in Parijs. Daar ontmoette hij Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky. In 1957 vestigde hij zich in New York, waar zijn werk werd beïnvloed door popart en het abstract expressionisme.


Hier is een deel van de tv-show en het bezoek van Tineke aan Walasse te zien. Al poserend neemt ze haar interview af.


Walasse Ting trok elke dag een zelf ontworpen maatkostuum aan in een andere kleur en met mooie florale printen. Deze liet hij maken in Hong Kong, waarbij de kleuren overeenkwamen met zijn schilderspalet. Hij was van plan om een handel op te zetten met geprinte stoffen met zijn dessins, waar stropdassen van konden worden gemaakt. Dit is nooit tot een grootschalige productie gekomen. Door deze uitstap in textiel leerde Ting zijn nieuwe vriendin Andrea van Schalkwijk kennen. Zij was afgestudeerd aan de modeacademie. Samen met haar maakte hij graag reizen naar exotische oorden over de hele wereld. Ting richtte dan een reizend atelier in zijn hotelkamer in, zodat hij kon blijven schilderen onderweg.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De zalen van het Museum Jan van der Togt zijn vol met de vrolijke schilderijen van Walasse Ting


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Versheid, vitaliteit en briljante kleurgebruik kenmerken Walasse Ting's schilderijen en tekeningen


De tentoonstelling focust op de jaren, waarin Ting woonde en werkte in Amsterdam. De stad was voor hem een inspiratiebron en daar ontstond naast schilderijen ook poëzie. Het werk uit deze periode kenmerkt zich door felle tropische kleuren, alwaar Chinese symboliek, zoals lotusbloemen en patronen, verwerkt zijn. Het is voor het eerst, dat deze periode in zo’n grote omvang in een museum wordt getoond. Er zijn circa 80 originele werken van Ting te zien uit diverse particuliere collecties en de tentoonstelling is aangevuld met nooit eerder vertoonde persoonlijke ansichtkaarten en foto’s. Het geeft een inkijk in het bijzondere en flamboyante leven van deze kleurrijke kunstenaar. Na de openingsceremonie liep een ieder langs de vele werken, onder het genot van een hapje en drankje.

De tentoonstelling is te zien van 2 februari 2018 t/m 15 april 2018
Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur. Toegangsprijzen: Volwassenen € 10,00, Amstelveenpas: € 2, kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.