Bijgewerkt: 22 januari 2025

Toelatingscriteria SOA polikliniek aangescherpt door beperkte budget

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
01-10-2015

Het ministerie van VWS heeft vanwege de groeiende kosten de Aanvullende regeling Seksuele Gezondheidszorg (ASG) per 1 januari 2015 gewijzigd. Dit betekent onder andere dat alle GGD-soa poliklinieken een maximum budget hebben gekregen van het Rijk en dat de selectiecriteria voor toegang tot de soa poliklinieken zijn aangescherpt. Door de beperking van het budget kunnen minder cliënten gezien worden dan in 2014. Dit heeft in Amsterdam geleid tot het onacceptabel oplopen van de wachttijden. Hierdoor is de soa polikliniek helaas genoodzaakt de selectiecriteria voor toegang per 1 oktober 2015 verder aan te scherpen om mensen met klachte of die gewaarschuwd zijn voor een soa weer sneller te kunnen helpen.

Aangescherpte criteria. De volgende maatregelen worden genomen:

Mensen van buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam (werkgebied omvat Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn) kunnen niet langer terecht op de Amsterdamse soa polikliniek en worden verwezen naar hun lokale GGD, of huisarts voor onderzoek en behandeling. NB: Cliënten die meedoen aan een lopend onderzoeksproject van de GGD Amsterdam en buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam wonen, kunnen hier wel aan blijven deelnemen, inclusief de daarbij behorende dienstverlening vanuit de soa polikliniek.

Jongeren tot 20 jaar kunnen net als nu terecht op de soa polikliniek. Jongeren tussen de 20-25 jaar komen niet langer automatisch voor soa-onderzoek in aanmerking op de soa-polikliniek. Het vindpercentage van soa blijkt onder deze groep in vergelijking met andere groepen relatief laag. In beperkte mate kunnen jongeren op afspraak wel een gratis zelftest ophalen. Zij worden bij een positieve uitslag wel behandeld op de soa polikliniek. Daarnaast komen zij nog wel in aanmerking voor  de spreekuren seksuele gezondheidszorg en anticonceptie (Sense).

Cliënten die vanaf 1 oktober 2015 niet meer terechtkunnen bij de Amsterdamse soa-polikliniek, zijn niet van zorg uitgesloten. Zij kunnen mogelijk terecht bij de GGD in hun eigen regio, bij hun huisarts, of bij andere aanbieders van soa-zorg.

SOA?

Een geslachtsziekte, of venerische ziekte is een besmettelijke ziekte die men doorgaans alleen kan krijgen als men in contact komt met iemand die de geslachtsziekte al heeft. In tegenstelling tot andere infectieziektes, die verspreid kunnen worden door bijvoorbeeld niezen, worden geslachtsziektes in het algemeen door seksueel contact overgebracht (gewoonlijk geslachtsgemeenschap, orale seks, of anale seks). De venereologie is de studie van de geslachtsziekten. De diagnostiek en behandeling van geslachtsziekten hoort traditioneel bij het specialisme van de dermatoloog en wordt vaak officieel met dermato-venereologie aangeduid. De naam venerische ziekten is genoemd naar de Romeinse godin van de liefde, Venus.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.