Bijgewerkt: 22 januari 2025

Toename van SARS-CoV-2-overdracht in EU en EER-landen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: ECDC
18-08-2023

In 2023, na enkele maanden van zeer lage besmettingspercentages, is de overdracht van de ziekte van coronavirus 2019 (COVID-19) in sommige EU/EER-landen begonnen toe te nemen- meldt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

Hoewel dit samenviel met toenemende detecties van ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2) XBB.1.5-achtige lijnen die de F456L-mutatie dragen, zijn er andere oorzaken die kunnen bijdragen aan de toenemende transmissiesnelheden. Dit omvat grote bijeenkomsten tijdens seizoensvakanties en lagere niveaus van immunologische bescherming tegen infectie na enkele maanden van zeer lage ziekte-incidentie. Er zijn momenteel geen tekenen van meer ziekenhuisopnames of druk op de gezondheidszorg.

Vanaf 10 augustus 2023 classificeerde het ECDC alle XBB.1.5-achtige lijnen met de aanvullende spike-eiwitverandering F456L als SARS-CoV-2-varianten van belang (VOI). De redenen voor deze classificatie zijn: a) de snelle toename van het aandeel van deze mutatie in de positieve monsters uit EU/EER-landen, b) een lichte toename van de epidemiologische indicatoren van overdracht binnen de gemeenschap, en c) de mutatie is voorspeld en geverifieerd door een voorlopige in-vitro studie om bij te dragen aan immuunontsnapping, vergeleken met de voorheen circulerende varianten.

Tot nu toe is er geen bewijs dat F456L-varianten voldoen aan een van de criteria voor zorgwekkende varianten (VOC), d.w.z. matig tot hoog bewijs dat de variant verband houdt met een toename van de ernst van de infectie, een risico voor het in gevaar brengen van de zorgcapaciteit in de EU/ EEA, of een vermindering van de effectiviteit van vaccins (Figuur 1). Classificatiecriteria voor ECDC SARS-CoV-2-varianten en aanbevolen acties voor EU/EER-lidstaten staan beschreven op de ECDC-variantenwebpagina.



Het laatste epidemiologische bulletin van de WHO meldt dat gevallen van COVID-19 wereldwijd op een laag niveau blijven in augustus 2023, vergeleken met de laatste piek van gevallen in november tot december 2022. Gevallen van COVID-19 daalden tussen december 2022 en juni 2023, toen de gevallen bereikten de laagste niveaus waargenomen in 2023.

Tussen 10 juli en 6 augustus 2023 zijn 1,5 miljoen nieuwe gevallen van COVID-19 en meer dan 2 500 doden gemeld. Dit is een stijging van 80% in gevallen van COVID-19 in vergelijking met de vorige rapportageperiode. Het aantal doden daalde echter met 57%. Gedurende deze periode rapporteerden 103 landen COVID-19-gegevens aan de WHO. Vanwege de wereldwijde vermindering van testen en rapportage, geeft het aantal gemelde gevallen de infectiecijfers echter niet voldoende weer. Alle WHO-regio's rapporteerden een daling van het aantal gevallen van COVID-19 in deze periode, behalve de westelijke Stille Oceaan, die een stijging van 137% liet zien in vergelijking met de vorige rapportageperiode. Dit werd vooral veroorzaakt door een grote toename van het aantal gevallen in Zuid-Korea.

Buiten de EU/EER meldden de volgende landen een toename van het aantal gevallen van COVID-19 gedurende deze periode in 2023:

-Rapporteerde een gematigde stijging: het VK, Georgië en Nepal;

-Rapporteerde een hoge stijging: Zuid-Korea, Honduras, Jamaica en de Dominicaanse Republiek.

Daarnaast heeft het ECDC Epidemic Intelligence-team via open mediabronnen in de volgende landen signalen geïdentificeerd van een toename van het aantal gevallen van COVID-19:

-In de EU/EER: Ierland [10], Malta [11] en Portugal [12].

Buiten de EU/EER: Japan: op 4 augustus 2023 meldden de media dat het aantal gevallen van COVID-19 met 14% was toegenomen in vergelijking met de week ervoor. Deze toename werd waargenomen voor de 17e week op rij. Ziekenhuisopnames stegen met ongeveer 16% in vergelijking met de week ervoor [13].

-Zuid-Korea: de media meldden op 16 augustus 2023 dat het aantal gevallen van COVID-19 in Zuid-Korea voor de zevende opeenvolgende week was toegenomen, maar dat het groeitempo is vertraagd van een piek van 35,8% in de voorgaande drie weken tot 0,8% in de laatste week. Het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 steeg week-op-week met 40,2%, maar bleef op een laag niveau (136), terwijl het aantal ernstig zieke patiënten met 21,5% toenam (tot 215) [14].

-VK: media en overheidsgegevens meldden een stijging van het aantal gevallen en ziekenhuisopnames sinds begin juli 2023. COVID-19 wekelijkse ziekenhuisopnames op 4 augustus 2023 (1 802) meer dan verdubbeld in vergelijking met vier weken eerder (721 op 30 juni 2023) . Hoewel het aantal ziekenhuisopnames toenam, bleven ze op een laag niveau in vergelijking met eerdere pieken, bijvoorbeeld in december 2022 (8 075 op 23 december 2022). Er zijn geen aanwijzingen voor een toename van het aantal sterfgevallen. EG.5.1 was verantwoordelijk voor tussen de 10 en 17% van de gevallen en is volgens de UKHSA de op een na meest voorkomende soort in het VK. Een deel van de toename is toe te schrijven aan toegenomen sociale menging binnenshuis tijdens nat weer [15].

-De VS: de media en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (US CDC) hebben bericht over een toename van het aantal gevallen van COVID-19, ziekenhuisopnames, testpositiviteitspercentages en bezoeken aan de afdeling spoedeisende hulp tijdens de zomer. De aantallen blijven echter relatief laag. De Amerikaanse CDC merkte op dat de VS de afgelopen drie zomers pieken heeft gekend in gevallen van COVID-19 in de zomer, dus de huidige situatie is niet onverwacht. Gegevens van de Amerikaanse CDC wijzen op een toename van het aantal ziekenhuisopnames met 14% in de week die eindigde op 5 augustus 2023 in vergelijking met de week ervoor. Het percentage sterfgevallen als gevolg van COVID-19 is met 10% gestegen ten opzichte van de week ervoor, maar blijft op een laag niveau (1,1%) [16]. EG.5 is de meest aangetroffen variant in de VS (17,3% volgens nowcasting-schattingen voor de week die eindigt op 5 augustus 2023) [17,18]. Europese Economische Ruimte (EER)-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.