Bijgewerkt: 29 april 2024

Toename van luchtwegaandoeningen bij kinderen in China

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
25-11-2023

De WHO heeft op 22 november 2023 China een officieel verzoek gestuurd om gedetailleerde informatie over een toename van luchtwegaandoeningen en gerapporteerde clusters van longontsteking bij kinderen.

Tijdens een persconferentie op 13 november 2023 meldden de Chinese autoriteiten van de Nationale Gezondheidscommissie een toename van de incidentie van luchtwegaandoeningen in China. De Chinese autoriteiten schreven deze toename toe aan de opheffing van de COVID-19-beperkingen en de circulatie van bekende ziekteverwekkers zoals griep, mycoplasma pneumoniae (een veel voorkomende bacteriële infectie die doorgaans jongere kinderen treft), respiratoir syncytieel virus (RSV) en SARS-CoV-2. (het virus dat COVID-19 veroorzaakt). De autoriteiten benadrukten de noodzaak van een betere ziektebewaking in zorginstellingen en gemeenschapsinstellingen, en van een versterking van de capaciteit van het gezondheidszorgsysteem om patiënten te beheren.

Op 21 november maakten de media en ProMED melding van clusters van niet-gediagnosticeerde longontstekingen bij kinderen in Noord-China. Het is onduidelijk of deze verband houden met de algehele toename van luchtweginfecties die eerder door de Chinese autoriteiten zijn gemeld, of met afzonderlijke gebeurtenissen.



Op 22 november 2023 heeft de World Health Organization (WHO) (Wereldgezondheidsorganisatie) via het International Health Regulations-mechanisme om aanvullende epidemiologische en klinische informatie gevraagd, evenals om laboratoriumresultaten van deze gerapporteerde clusters onder kinderen. We hebben ook om meer informatie gevraagd over recente trends in de circulatie van bekende ziekteverwekkers, waaronder griep, SARS-CoV-2, RSV en mycoplasma pneumoniae, en de huidige druk op de gezondheidszorgsystemen. De WHO staat ook in contact met artsen en wetenschappers via onze bestaande technische partnerschappen en netwerken in China.

Sinds half oktober heeft Noord-China een toename van griepachtige ziekten gemeld vergeleken met dezelfde periode in de voorgaande drie jaar. China beschikt over systemen om informatie vast te leggen over trends op het gebied van griep, griepachtige ziekten, RSV en SARS-CoV-2, en rapporteert aan platforms zoals het Global Influenza Surveillance and Response System.

Hoewel de WHO op zoek is naar deze aanvullende informatie, raden wij mensen in China aan maatregelen te volgen om het risico op luchtwegaandoeningen te verminderen, waaronder de aanbevolen vaccinatie; afstand houden van mensen die ziek zijn; thuisblijven bij ziekte; getest worden en indien nodig medische zorg krijgen; het dragen van maskers indien nodig; zorgen voor goede ventilatie; en regelmatig handen wassen. De WHO zal updates blijven verstrekken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.