Bijgewerkt: 22 december 2024

Toename van waterpokken-infecties bij kinderen in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Nivel
13-05-2022

Sinds begin 2022 is er sprake van een toename van waterpokken in Nederland. Opvallend is dat de infectieziekte dit jaar niet alleen veel zuigelingen en kleuters treft, maar ook kinderen tussen de 5 en 15 jaar. Het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de eerstelijnsgezondheidszorg)is een publieke kennisorganisatie die onderzoek doet naar de gezondheidszorg.

Dit blijkt uit de wekelijkse cijfers over aandoeningen van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, die worden gegenereerd uit de registraties die honderden huisartsenpraktijken verspreid over het land doorlopend aanleveren. Na een periode van twee jaar waarin huisartsen zeer weinig gevallen van waterpokken zagen, begon de infectieziekte in de laatste maanden van 2021 weer om zich heen te grijpen. Dit zette door in 2022.

Naast jonge kinderen dit jaar opvallend veel oudere kinderen getroffen, Bij kinderen tussen 0 en 4 jaar, de meest vatbare groep, zien we in 2022 een stijging van wel 400 tot 500% ten opzichte van dezelfde periode in 2021, zo laat de grafiek zien. Opvallend is dat er ook een forse toename is in de groep kinderen tussen 5 en 15 jaar; bij hen komt tweemaal zo vaak waterpokken voor als vorig jaar.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Een jonge kind is besmet met waterpokken


Mogelijk inhaaleffect. Mogelijk is er sprake van een inhaaleffect na de coronajaren. Met de schoolsluitingen en andere coronamaatregelen van de afgelopen jaren hebben we minder infectieziekten, waaronder waterpokken, geregistreerd. Nu de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn losgelaten is er weer een toename te zien van infectieziekten zoals waterpokken, iets wat we eerder al zagen bij de plotselinge uitbraak van RS-virusinfecties.

Bron: Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn – Surveillance. Nivel Surveillance, een onderdeel van Nivels’ enorme onderzoeksinfrastructuur Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, biedt wekelijks actuele cijfers over het optreden van plotselinge veranderingen in ziektepatronen, met name infectieziekten. Hiervoor baseren we ons op de (geanonimiseerde) gegevens over verleende zorg die zo'n 390 huisartsenpraktijken aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn elke week routinematig vastleggen in hun elektronische patiëntendossiers. De resultaten van onze metingen publiceren we in onze wekelijkse Nivel Surveillance Bulletins, waarin alle wekelijkse metingen van ziekten en aandoeningen zijn opgenomen en zijn voorzien van beeldende duiding (grafieken).

Foto Amstelveen
(Bron NIVEL - 2022)

Huisartsenbezoeken in Nederland voor klachten in verband met waterpokken, naar leeftijd


Waterpokken, ook bekend als varicella, is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de initiële infectie met het varicella zoster virus (VZV). De ziekte resulteert in een karakteristieke huiduitslag die kleine, jeukende blaasjes vormt, die uiteindelijk korstjes vormen. Het begint meestal op de borst, rug en gezicht. De huiduitslag en andere symptomen, zoals koorts, vermoeidheid en hoofdpijn, duren meestal vijf tot zeven dagen. Complicaties kunnen soms longontsteking, hersenontsteking en bacteriële huidinfecties zijn. De ziekte is meestal ernstiger bij volwassenen dan bij kinderen.

Waterpokken is een via de lucht overdraagbare ziekte die zich gemakkelijk van de ene op de andere persoon verspreidt door hoesten en niezen van een besmet persoon. De incubatietijd bedraagt 10 tot 21 dagen, waarna de karakteristieke huiduitslag verschijnt. De ziekte kan worden verspreid vanaf één tot twee dagen voordat de huiduitslag verschijnt, totdat alle laesies korstjes hebben gekregen. De ziekte kan zich ook verspreiden door contact met de blaasjes. Wie gordelroos heeft, kan door contact met de blaasjes waterpokken verspreiden naar mensen die daar niet immuun voor zijn.  De ziekte kan meestal worden gediagnosticeerd op basis van het presenterende symptoom; maar in ongebruikelijke gevallen kan de ziekte worden bevestigd door middel van polymerase kettingreactie (PCR) testen van het blaarvocht of korsten. Testen op antilichamen kan worden gedaan om te bepalen of een persoon immuun is. Mensen krijgen meestal maar één keer waterpokken. Hoewel herinfecties door het virus voorkomen, veroorzaken deze herinfecties meestal geen symptomen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.