Bijgewerkt: 2 december 2021

Toespraak van Kees Noomen (VVD) over de Kadernota 2018

Nieuws -> Politiek

Bron: Kees Noomen
19-07-2017

Kees Noomen fractievoorzitter van VVD-Amstelveen heeft deze toespraak uitgesproken tijdens de gemeenteraadsvergadering op woensdagmiddag 19 juli 2017:

'Voorzitter,

Ik sta hier toch een beetje met mixed feelings. Wat het politieke hoogtepunt van het jaar had moeten worden voelt nu als een anticlimax. De aardigheid is er wel een beetje af vandaag. Zeker als ex-voorzitter van de vertrouwenscommissie trek ik me het bijzonder aan, omdat je je afvraagt, 'wat hebben we fout gedaan'. We hebben bewust het risico genomen door een ambitieuze burgemeester te nemen en dan weet je, dat je die op een bepaald moment gaat verliezen, het is tenslotte net als met goede voetballers. Maar dat hij zo snel kwam, hebben we niet zien aankomen, en valt toch een beetje rauw op ons dak. Anyway snel over naar de orde van de dag.

Bij deze kadernota wordt 34 miljoen eenmalig geld uitgegeven om Amstelveen beter te maken en 1,9 miljoen in nieuw structureel beleid. Wat willen wij nog meer zou je zeggen. Daarom ,als het aan de VVD had gelegen, was deze kadernota gewoon een hamerstuk geweest. Toch zullen we aan deze traditionele politieke profileringsdans mee doen , al is het maar om te laten zien dat we soms rechts worden ingehaald door D66 en zelfs GroenLinks, links in kunnen halen.

Voorzitter.

College’s willen over het algemeen in hun laatste jaar niet over hun graf heen regeren en komen dan met een beleidsluwe begroting . Zo niet dit college. Geen potverteren , maar investeren in een nog beter Amstelveen waar de kwalitatieve duiding 'de Amstelveense maat' hoog in het vaandel staat. Daarnaast ook nog wat opzij kunnen zetten als appeltje voor de dorst dmv  'sparen vooraf'. Andere partijen worden hier ineens heel nerveus van en willen al het geld al gaan oormerken, door het in allerlei verschillende potjes te gaan doen. Maar met een opdrogende goudmijn van grondexploitaties en een stad die op heel veel plaatsen nodig vernieuwd moet worden kunnen we nooit genoeg sparen.

De VVD is een groot voorstander van het terughoudende beleid tav tariefsverhoging van lokale lasten voor inwoners.

- De structureel lage OZB tarieven, ver onder het landelijke gemiddelde, zijn daar al jarenlang een voorbeeld van. De recente substantiële verlaging van de tarieven voor parkeervergunningen is daarin een mooie ontwikkeling.

- Ook zijn we content met het opnemen in de kadernota van de door de VVD in de raad uitgesproken wens om zo mogelijk per 1 januari 2018 al te komen tot een verlaging van de tarieven van de afvalstoffenheffing. 

Voorzitter, verder wil ik mij beperken tot de volgende voor de VVD belangrijke punten. Namelijk ICT, inbraken, duurzaamheid en City Marketing. Wat hebben deze punten gemeen, en dat is veelal de vaste kritiek van de VVD op dit college, namelijk dat het te langzaam gaat. Maar als er bij uitstek 1 item is wat ons niet langzaam genoeg kan gaan of nog liever helemaal tot stilstand mag komen dan ik het wel het ICT-verhaal. Dit is namelijk het punt wat in deze hele kadernota het slechts voelt. 5,8 mio incidentele kosten en 0,8 structureel en het leed is nog lang niet te overzien.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Kees Noomen fractievoorzitter van VVD-Amstelveen tijdens zijn toespraak in de raadzaal van de gemeente Amstelveen op 19 juli 2017


Voorzitter, ik wil de aandacht vragen voor een artikel in de Elsevier van 10 juni 2017 . Digitalisering als Ideologie: niet zo slim. Ik citeer 'Alles moet digitaal, zo proclameren politici en managers. Het zou efficienter en goedkoper zijn om routinewerk weg te snijden. Maar 'dure krachten, zoals ik staan nu zelf te kopieren. Is het wel zo slim wat we doen', einde citaat'

Voorzitter

Het meeste geld zit niet in aanschafkosten van de software, of licentiekosten, maar in het afstellen door externe consultants voor wat Amstelveen eigenlijk nodig heeft. En zij weten, dat eigenlijk ook niet en wij gaan ze dat ongeveer eerst vertellen. Vragen om problemen is dat. Vorige week werd bekend 'Het kabinet trekt de stekker uit de modernisering van de Basisregistratie Personen. Het project is totaal mislukt en uitgelopen op een fiasco. Bijna 90 miljoen euro (!) is in rook opgegaan'. Als het Rijk het nu al niet kan, wie zijn wij dan?

De gemeentesecretaris kwam laatst met een idee om door drie verschillende softwarebedrijven 3 verschillende gemeentes volledig te laten inrichten en dit door het Rijk te laten bekostigen. En als die systemen uiteindelijk werken mogen alle andere gemeenten er 1 van de drie kiezen. Voorzitter onze Indiase gemeenschap  zijn dan wel het grootste groep expats in Amstelveen, maar wij zijn geen , Ja meer Berkhout, daar is ie dan , zijn geen, Bangalore aan de Amstel, dat is zeg maar de Silicon Valley van India. Dit is niet iets wat Aveen zelf kan, of moet gaan oplossen maar het Rijk en/of het VNG. En wij willen eigenlijk, dat burgemeester en of wethouder hier een chefsache van maakt en daarom steunen wij de motie van de PVDA.

Vraag aan wethouder Brandes

Dan de Inbraken

Net voor de commissie ABM werden we plotseling geconfronteerd met de harde realiteit van de inbraakcijfers. In de eerste helft van 2017 tov 2016 50% gestegen. De BM die hier hard mee bezig is heeft meteen een brief naar de hoofdcommissaris gestuurd, maar is dat genoeg voorzitter? Er zal nu toch echt iets moeten gebeuren. Extra geld naar Smart City is leuk voor sensoren in vuilcontainers, of sensoren voor digitale geluidsmeting bij festivals om maar één van de pilots te noemen, maar wij hebben toch liever dat een ander van onze spullen afblijft anders is hier niets smart aan deze city. Daarom dienen wij samen met D66 een motie in om meer te investeren in Whatsapp buurtpreventie.

Daarnaast willen wij ook pleiten voor mobile camera’s met kentekenherkenning voor alle ontsluitingsroutes van bijvoorbeeld de Westwijk en het versneld uitrolen van hekken bij poortjes en woningbouw corporaties verplichten dit snel te doen. Vraag aan BM van ‘t Veld

Vervolgens duurzaamheid. Niet bepaald een item, waar de gemiddelde VVD stemmer hoog op zijn prioriteitenlijst had staan, maar dat verandert, want nu grote windmolenparken op zee zelf zonder subsidie kunnen worden aanbesteed worden zelfs de verstokte VVD-ers wakker. Ook omdat GroenLinks tot twee keer toe in Den Haag de kans heeft gehad om het verschil te maken, maar dat helaas heeft laten afweten moet de VVD het maar zelf doen. Bij de vorige kadernota hebben we 500.000 euro toegekend voor duurzaamheid, maar er is eigenlijk weinig tot niets gebeurd.

Deze wethouder , heeft een groot hart voor duurzaamheid, maar zegt dat alles tot zijn eigen ergernis enorm langzaam gaat, maar dat het uiteindelijk wel goedkomt. Recentelijk zag ik op het 8 uur journaal, dat de gemeente Goeree Overflakkee de hoogst haalbare onderscheiding had gekregen, waar er maar 4 in de wereld van zijn, voor meest groene en duurzame bestemming. Nu weet u als wethouder Sport ook, dat Goeree Overflakkee uit, altijd lastig is, maar thuis wethouder ,moeten we ze toch kunnen inpakken.

Wij wachten dan ook met smart op uw rapportage die het 3e kwartaal 2017 naar de raad komt, maar veel langer mag het ook niet duren. Vraag aan Wethouder Bot. Zoals u weet zijn wij niet voor kapitaal vernietiging maar als zaken echt aantoonbaar geld opleveren dan moeten we daar toch vandaag mee beginnen. U kunt bijvoorbeeld eens beginnen met voor volgend jaar de leges af te schaffen voor bouwaanvragen voor het verduurzamen van woningen en/of bedrijven. Zo laat u zien dat het menens is. Vraag aan Wethouder Bot

City marketing. Vorige week raakte Johan Bos weer volledig in de stress, omdat er de zoveelste achterkamertjes meeting werd gehouden over city marketing. Voorzitter misschien kan de wethouder de volgende keer de pers gewoon uitnodigen en dan kan hij zelf constateren, dat hier niets geheimzinnigs aan was en dit niet zoveel om het lijf had. City marketing wordt een running gag en ook hier moet snel wat gebeuren. Met het huidige aanbod van USP’s in Amstelveen, zoals het stadshart, Cobra of de Heemparken  gaan we het verschil niet maken.

Wat Amstelveen nodig heeft is een landelijk icoon, of nog liever één van wereldformaat, want alleen dan gaat het mensen trekken en extra inkomsten opleveren. Een herverdeling van cultuursubsidies, een samenwerking met het Rijks, of van Gogh of maak hier het nationaal history museum van Nederland. Een uniek gebouw in het Oude Dorp langs, of boven de snelweg bij de nieuwe overkapping zou een idee kunnen zijn. Een attractie die wel steeds populairder wordt bij toeristen is een fietstocht langs de Amstel. Van het Kalfje naar Ouderkerk en weer terug.

Hoe mooi zou het zijn als we dmv van fietsenverhuur bedrijven dit kunnen verbinden met het Stadshart, Oude Dorp, Cobra, Heemparken en vervolgens je fiets gewoon achter te laten op een station van lijn 5 of 51. Een goede plattegrond en of app’s doet de rest. Zo moeilijk is het allemaal niet. Vraag aan Wethouder Veeningen. Tenslotte voorzitter willen we nog twee moties indienen.

De VVD dient samen met D66 de motie in over succesfactoren in samenwerking onderwijs en jeugdzorg. Daarmee geven deze partijen steun aan het initiatief, dat vanuit de onderwijskoepels Amstelland en Amstelwijs genomen is om eventuele problemen bij kinderen thuis op school op te pakken. Deze motie heeft tot doel de implementatie van de jeugdhulpverlening bij het primaire onderwijs in Amstelveen te verbeteren. En helemaal tot slot willen wij een motie indienen om de mogelijkheid tot het realiseren van een stadspark in Amstelveen Zuid - specifiek in De Scheg en/of Noorderlegmeer - te onderzoeken. Hiermee wil de VVD:

-de groene hoofdstructuur van Amstelveen versterken, bijdragen aan de evenwichtige verdeling van groen en parken binnen de gemeente en voorzien in de behoefte aan groene recreatie van het toegenomen aantal inwoners ten zuiden van de A9.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS