Bijgewerkt: 2 mei 2024

Toespraak van Patrick Adriaans tijdens de gemeenteraadsvergadering op 19 juli 2023

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
20-07-2023

De raad van de gemeente Amstelveen in vergadering bijeen d.d. 19-07-2023. Ondergetekende(n) stelt/stellen het volgende amendement voor:

1.         In de perspectiefnota pagina 25 punt 3.5.3.f volledig te schrappen.

2.         Het overzicht op pagina 25 conform aan te passen.

3.         Beslispunt 2.e.1 als volgt aan te passen: men een onderdeel rendabele investeringen (dekking via huren) met een totaalvolume van 21,1 miljoen conform het aangepaste overzicht in paragraaf 3.5.3

Patrick Adriaans fractievoorzitter van SP-Amstelveen:Voorzitter! Het denken mag niet stoppen. Dat zei een wethouder bij de bespreking van de perspectiefnota in het raadsdebat twee weken geleden. De SP-Amstelveen kan dit alleen maar onderschrijven, daarom betreuren we het dat dit in de perspectiefnota onvoldoende tot uitdrukking komt.

Het blijkt ook uit een aantal moties en amendementen die aangekondigd zijn.

Natuurlijk zijn er zaken die in de nabije toekomst aan de orde zijn. Een woonvisie, de Omgevingswet. Nieuw minimabeleid, een nieuwe jeugd en onderwijs agenda. Er ligt voldoende op ons pad, toch biedt de perspectiefnota inhoudelijk hier nog weinig perspectief.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Patrick Adriaans fractievoorzitter van SP- Amstelveen tijdens het verkiezingsdebat op 15 februari 2022 in Schouwburg Amstelveen

Voor de SP zijn er een aantal belangrijke punten. Zoals het bevorderen van kansengelijkheid. Wat de SP betreft tuigen we daar geen nieuw fonds voor op, maar gaan we in de jeugd- en onderwijsagenda het beleid structureel herijken. Het aanpakken van onderwijsachterstand of onderadvisering in het onderwijs bijvoorbeeld. Landelijk, maar ook in Amstelveen een probleem. De SP hulpdienst heeft in tientallen individuele gevallen de advisering omhoog gekregen. Het beleid moet structureel anders, heb je laagopgeleide ouders of heb je een migratieachtergrond of taalachterstand sta je al met 2, 3,4, - 0 achter. Bij de onderwijsagenda komen wij met voorstellen.

Het winkelcentrum Waardhuizen was prominent onder de aandacht van de raad de afgelopen tijd. Onderdeel van de oorzaak van het probleem is de detailhandelsnota 2016-2020 die destijds al verkeerd ingestoken was, maar inmiddels ook best een update kan gebruiken. Het besef dat wijkwinkelcentra een sociale functie vervullen werd destijds niet onderkend, behalve door de SP en de ChristenUnie. Nu repareren we verkeerd ingestoken beleid, maar aandacht in de perspectiefnota voor een nieuwe kijk op wijkwinkelcentra ontbreekt. Er is een motie aangekondigd, dat is een stap in de goede richting.

En dan tot slot, het punt waarbij de wethouder zei dat het denken niet mag stoppen, de Parkeergarage. Dat is een voorbeeld waar het denken juist gestopt wordt. Voordat een visie op de Noordelijke Poeloever besproken en vastgesteld is, wordt er 10 miljoen euro gereserveerd voor een Parkeergarage, terwijl we nog helemaal niet weten wat we willen en of dit wel de juiste oplossing is. Voor de SP en GroenLinks en de ChristenUnie duidelijk een stap te ver en te vroeg, vandaar dat we een amendement indienen, Niet voorsorteren op Parkeren!

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2023)

Een ideale natuurgebied ontstaat naast het raadhuis van Amstelveen na de bouw van de ondergrondse parkeergarage. Kosten 10 miljoen euro!

Voorzitter, een paar voorbeelden waaruit we als SP concluderen dat het  een perspectiefnota met te weinig perspectief is. In de komende tijd gaan wij de strijd aan voor een daadwerkelijk ander Amstelveen. Met oplossingen voor het woonprobleem, zoals coöperatieve woonfinanciering. Met belangstelling kijken we uit naar het nieuwe minimabeleid, gaat Amstelveen nu echt werk maken van doen wat nodig is of blijven we in regels hangen? Gaan we in de omgevingsvisie het zo regelen dat inwoners weer baas worden over hun omgeving, of regelen we het goed voor projectontwikkelaars?

Vragen die we in de toekomst gaan beantwoorden en waarbij de raad aan zet is. Er rust een zware taak op de raad, en bij het al aangekondigde amendement kan de raad laten zien dat de raad er toe doet.

Ook voor een coalitie geldt: volgen we het college of doen we wat goed is voor Amstelveen?

En de raad is zeker niet in positie als die nu al, zoals de Duitsers zeggen, een Vorentscheidung maakt t.a.v.  de Parkeergarage.

Gaan we eerst de discussie aan wat willen we of gaan we de tunnel in van de Parkeergarage en kijken we niet meer naar andere alternatieven en wordt de vraag straks hoe krijgen we het rendabel? In dat geval stellen we weer winst boven wenselijkheid. De SP zegt: laten we daarmee stoppen en weer gaan nadenken om het juiste te doen!

Rest mij het voorlezen van het dictum van het amendement.

Procedureel:

Een eventuele parkeergarage hangt samen met de richting van de ontwikkeling van het gebied, de visie op de Noordelijke Poeloever. Voorsorteren op uitkomsten is ongewenst.

Voorsorteren is ook onnodig omdat het krediet wel gereserveerd maar nog niet gevoteerd wordt, dat voteren kan ook direct in de perspectiefnota 2025 of 2026. Vooraf reserveren betekent wel al een voorkeur uitspreken, en daarmee de kans op grondige analyse van alternatieve ontwikkelingen te verkleinen. Tot slot bestaat het gevaar dat niet de wenselijkheid maar de rendabiliteit van een parkeergarage inzet van onderzoek wordt.

Inhoudelijk:

Een parkeergarage is niet nodig als we de juiste maatregelen nemen. Daartoe zijn diverse mogelijkheden zoals:

-           Meer thuiswerken door ambtenaren.

-           Bepaalde gemeentelijke voorzieningen (ook) op andere plekken in Amstelveen aan te bieden zodat inwoners niet naar het raadhuis hoeven en ambtenaren op een andere plek werken.

-           Stimuleren fietsgebruik, o.a. door uitbreiden fiets-parkeerplekken.

-           Verbeteren OV-bereikbaarheid.

-           Invoeren van betaald parkeren, met mogelijk uitbreiding blauwe zones en gratis vergunningen voor ambtenaren.

Daarnaast, bij de ontwikkeling van de Poeloever aandacht te hebben voor welke voorzieningen we daar willen, er is geen noodzaak tot ontwikkeling van commerciële activiteiten die veel (auto)mobiliteit met zich mee brengen. Het faciliteren van automobiliteit voor commerciële activiteiten aan de noordelijke Poeloever is geen taak van de gemeente.

Ondertekening en naam: Patrick Adriaans (SP), Lennart de Looze (GL), Henk Stoffels (CU)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.