Bijgewerkt: 5 maart 2024

Tomas Hillebrand exposeert tijdens Art Amsterdam

Nieuws -> Cultuur

Bron: Tomas Hillebrand
19-05-2010

Art Amsterdam / 149 Huub Hannen Galerie

26 - 30 mei 2010

Danielle van Broekhove

Ingrid Simons

Tomas Hillebrand

Tomas Hillebrand jaagt de volmaaktheid na. De Romantiek vormt een grote inspiratiebron voor zijn werk en zijn kunstenaarspraktijk. Het irrationele, het persoonlijke gevoelsleven, de verbeelding en het fantastische zijn voor hem essentiële waarden in zijn werk, als reactie op de rationele maatschappij waarin wij leven.

Daarmee schaart hij zich bij een groep kunstenaars die de laatste jaren een hernieuwde interesse tonen in deze 19de eeuwse kunststroming en die de wereld verbeelden zoals zij die beleven of dromen. De glassculpturen, geblazen domes gevuld met water, refereren aan de sneeuwbol: een nostalgisch object, een geliefde souvenir als herinnering aan een bezochte plaats. Hillebrand ontdoet de dome van zijn clichématige symbool van de sneeuw en het toeristische monument . Zo ontstaat een eigen wereld.

Foto Amstelveen
(Foto Hillebrand - 2010)

Tomas Hillebrand: 'The scholar's rock'- 2009, geblazen glas, water, spiegel, zand en kurk


De onbedorven natuur wordt geïdealiseerd. Niet door deze na te bootsen, maar door te proberen het diepere wezen van de schoonheid van de natuur te verbeelden. Hillebrand gebruikt geen picturale elementen in de bollen, maar visualiseert zijn verbeelding met natuurlijke elementen als water, zand en kurk, los van plaats en tijd. Het zijn imaginaire, utopische werelden, die verbonden zijn met de meest waardevolle menselijke eigenschap: hoop.

De domes lijken haast objecten voor meditatie te worden . Het associatieve materiaalgebruik verleidt de beschouwer om op contemplatieve wijze tot het diepere gevoelsleven te geraken, een beleving van schoonheid te hebben die in het instinctieve geheugen ligt. Hillebrand nodigt ons uit onze verbeelding en fantasie te gebruiken.

Tekst Mandy Prins

www.tomashillebrand.nl  www.huubhannen.nl www.artamsterdam.nl

Art Amsterdam
Art Amsterdam is de oudste en grootste beurs voor hedendaagse en moderne kunst in Nederland.  29 toonaangevende galeries uit Nederland, Europa en Azië geven acte de présence in Amsterdam RAI. Het aanbod varieert van fotografie, schilderkunst en videokunst tot sculptuur, tekeningen en installaties.

Openingstijden en adres Art Amsterdam 2010:

Woensdag 26 mei       18-22 uur        Zaterdag 29 mei         11-19 uur

Donderdag 27 mei     11-19 uur        Zondag 30 mei           11-19 uur

Vrijdag 28 mei           11-21 uur                     

Toegangsprijzen

€ 20 per persoon per bezoek (op een online kaart ontvangt u € 5 korting)

€ 10 per persoon per bezoek voor houders CJP, studentenpas en 65+

€ 10 per persoon per bezoek 27 t/m 30 mei vanaf 17 uur

Locatie

Hal 8/ Parkhal van Amsterdam RAI.

Europaplein NL-1078 GZ Amsterdam


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.