Bijgewerkt: 16 juni 2024

'Tomas Hillebrand in Japan' expositie in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
29-08-2013

5 september t/m 13 oktober 2013

De tentoonstelling komt voort uit de stimuleringsprijs die de Stichting Van Vlissingen Art Foundation jaarlijks uitreikt aan een talentvolle hedendaagse kunstenaar. De Stichting Van Vlissingen Art Foundation werd in 2008 opgericht door John en Marine Fentener van Vlissingen, die ook de grondleggers zijn van BCD Holdings, een van de grootste reisorganisaties ter wereld.

De toekenning van de ondersteuning valt in 2013 ten deel aan Tomas Hillebrand (1977) die autonome sculptuur in glas vervaardigt. Niet alleen in glas, want Hillebrands glazen stolpen die lijken op sneeuwbollen, zijn vaak geplaatst op basementen vervaardigd uit andere natuurlijke materialen. Het zijn imaginaire werelden, kleine biotopen; bollen gevuld met water, waarin de bodem spiegelt en waarbij de toeschouwer de contouren van een landschap kan waarnemen.

Hillebrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Beeldend kunstenaar Tomas Hillebrand (1977) voor zijn schilderij in de atelier aan Amsteldijk Noord tijdens de Atelierroute 2005 in Amstelveen


Tomas Hillebrand streeft in zijn werk een hedendaagse interpretatie na van de 19e eeuwse kunststroming Romantiek. De relatie tussen het nietige individu en de natuur verwondert de kunstenaar aanhoudend. Op zijn reis door Japan in september 2012 heeft Hillebrand deze overweldigende natuur op de gevoelige plaat vastgelegd in samenwerking met de Japanse fotograaf Atsushi Okuyama.

Hillebrand Amstelveen
(Foto Erik en Petra Hesmerg - 2013)

Tomas Hillebrand, zonder titel, 2013, 48 x 28 x 43 cm. Chinese lak, geblazen glas, textiel, water, spiegel. Lakwerk: Tetsuo Gido


Een ander doel van de reis was studie te doen naar de vervaardiging van Japans lakwerk, ook wel urushi genoemd. Urushi is een eeuwenoud ambacht en geldt als een van de moeilijkste ter wereld. Hillebrand was getuige van het winnen van de grondstof uit de urushiboom en ontmoette lakmeester Tetsuo Gido die verschillende sculpturen van hem heeft gelakt. Het resultaat van Hillebrands onderzoek is een verrassende collectie, waarin lakwerk wordt gekoppeld aan zijn reeds bekende glaskunst.

Elise Wessels, oprichtster van het museum voor Japanse Prentkunst Nihon no hanga zal de tentoonstelling inleiden op 8 september 2013 om 16 uur. Vervolgens zal Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen, de tentoonstelling officieel openen. Bij de tentoonstelling verschijnt een door Marcel Brouwer geschreven boek “Tomas Hillebrand in Japan”.

Deze publicatie is het vierde deel in de serie ‘Inspiration’ die de Stichting Van Vlissingen Art Foundation uitgeeft. De stichting “Van Vlissingen Art Foundation” heeft mede bijgedragen aan de totstandkoming van de tentoonstelling. De Stichting heeft als doelstelling talentvolle Nederlandse hedendaagse kunstenaars te promoten en belangstelling voor hun werk in bredere kring te stimuleren.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.