Bijgewerkt: 23 maart 2023

Topdrukte bij FloraHolland door Moederdag

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland / Amstelveenweb
03-05-2013

Op zondag 12 mei 2013 worden miljoenen moeders verrast met het populairste moederdagcadeau om te geven: kleurige bloemen, of een mooie plant. In de aanloop naar 12 mei moet de bloemenveiling van FloraHolland ruim anderhalf keer zoveel bloemen en planten verwerken dan in een normale week.

Op de marktplaatsen van FloraHolland in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk en Eelde is het dan ook topdrukte. Tegen de 300 miljoen snijbloemen, ruim 20 miljoen kamerplanten en evenzoveel terrasplanten zijn voor de moeders weggelegd.

Niet alleen in

Nederland, maar in verschillende West-Europese landen wordt op 12 mei Moederdag gevierd. Nederlandse moeders ontvangen vaak een gemengd boeket. Onze voorkeur voor een boeket met diverse bloemen, kleuren en geuren is ook steeds meer de trend in het buitenland. Bij de bloemist is dan ook een uitgebreid assortiment beschikbaar met rozen, gerbera's, chrysanten, lelies, freesia's en pioenrozen.

bloemdistributie Amstelveen
(Foto FloraHolland - 2008)

Duizenden karren met een diversiteit aan bloemen staan bij FloraHolland klaar voor Moederdag


Ook zomerbloemen en -boeketten zijn populair met ondermeer lisianthus, ranonkel en violieren. De populairste kamerplant is de potorchidee die regelmatig wordt voorzien van versiersels als strikken en linten. Daarnaast worden potroosjes, kalanchoës en hortensiaplanten voor zowel de kamer als de tuin cadeau gedaan.

Tot slot worden moeders vaak verrast met tuin- en terrasplanten in vele kleuren en uitvoeringen. De jasmijn, hibiscus, mandevilla en campanula zijn populair zoals ook terras- en perkplanten dat zijn met hun grote diversiteit en bonte kleuren.

Moederdag is in de ranglijst de belangrijkste bloemendag, gevolgd door Valentijn, Kerstmis, Internationale Vrouwendag en Pasen. Samen met Nederland vieren meer landen op de tweede zondag in mei Moederdag, waaronder Duitsland, België, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten. Engeland, Spanje en Portugal hebben deze dag al achter de rug, terwijl de moeders in Frankrijk, Polen en Zweden nog heel even geduld moeten hebben.

De moederdagvieringen in West-Europa zijn op de internationale marktplaatsen van FloraHolland goed merkbaar in sterk stijgende verkopen. De economische situatie lijkt daarop weinig invloed te hebben. Dit komt onder andere, omdat het assortiment bloemen en planten zo groot is, dat er voor elk wat wils is in alle prijsklassen.

Moederdag?

Op de tweede zondag van mei, dit jaar 12 mei 2013, wordt in veel landen en ook in Nederland, Moederdag gevierd. De eerste tekenen van de viering voor moeders, waren in het oude Griekenland tijdens de lenteplechtigheden, ter ere van Rhea (of Cybele), de Grote Moeder der goden.

Op Moederdag verwennen wij onze moeder en krijgt ze van ons alle aandacht die zij verdient. Ze wordt verwend met een ontbijtje op bed, een cadeau en een maaltijd die ze nu eens niet zelf hoeft te bereiden.

In de Verenigde Staten werd Moederdag ingevoerd door de sociale activist Julia Ward Howe, na de Amerikaanse Burgeroorlog. Dit was echter bedoeld als een oproep aan vrouwen om zich te verenigen tegen de oorlog.

In 1870 schreef ze de Moederdag proclamatie, als een oproep tot vrede en ontwapening. Howe faalde in haar poging om een formele erkenning van een Moederdag voor de Vrede te krijgen, maar haar idee werd volbracht door Anna Jarvis, een jonge huisvrouw uit Virginia.

Zij slaagde erin, dat de Moederdag op nationaal niveau werd erkend in 1914 door president Wilson en tot een nationale feestdag in de United States werd uitgeroepen. Negen jaar na de eerste officiële Moederdag in 1923, was de commercialisering van de Amerikaanse feestdag zo erg, dat Anna Jarvis zelf er een grote tegenstander van werd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.