Bijgewerkt: 27 juni 2022

Trammelant in Tandenland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
20-05-2011

Nieuw GGD preventieprogramma mondgezondheidszorg van start

Vanaf maandag 23 mei 2011 gaan 21 GGD-en scholen werven om volgend schooljaar deel te nemen aan het nieuwe mondgezondheidsprogramma 'Trammelant in Tandenland'. De laatste jaren gaat de conditie van het gebit van kinderen achteruit en neemt de gebitsverzorging af. Tandbederf heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Het kan leiden tot onder andere pijn, infectie, schoolverzuim, problemen met kauwen, maag- en darmproblemen, verslechterde ontwikkeling van de spraak, een laag zelfbeeld en problemen in sociaal functioneren. Bovendien is tandbederf in het melkgebit een risicofactor voor tandbederf in het blijvende gebit.

tandbederf Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

Tandbederf, of Cariës is de meest voorkomende infectieziekte in de wereld. Naar schatting lijdt 95% van de wereldbevolking eraan


Gezien de omvang en ernst van de negatieve gevolgen van tandbederf, hebben de GGD-en, ondanks dat de preventieve taak van tandzorg niet meer is opgenomen in de wet Publieke Gezondheid,  geïnvesteerd in dit preventieprogramma. Slechts 38%  van de vijfjarige kinderen poetst twee keer per dag zijn tanden. Cariës komt bij 56%  van de vijfjarige kinderen voor. Bij de negenjarige is dat opgelopen tot 72% .

trammelant  Amstelveen
(Bron GGD Amsterdam - 2011)

Het logo van 'Trammelant in Tandenland'


Trammelant in Tandenland

Het mondgezondheidsprogramma Trammelant in Tandenland staat voor verbetering van de mondgezondheid bij de jeugd, gewoontevorming, betrekken van ouders, educatie én entertainment. Doel is, dat kinderen 2 x per dag hun tandenpoetsen (’s ochtends en voor het slapen gaan), ouders 1 x per dag napoetsen (t/m 9 jaar), kinderen maximaal 7 eet- en drinkmomenten hebben (1 x per dag snoepen) en 2 x per jaar de tandarts bezoeken.

Het programma kent een school- en thuistraject en richt zich op kinderen van groep 1 t/m 4 en hun ouders. Voor deze doelgroepen is bewust gekozen omdat gewoontevorming optreedt op of voor het 7de levensjaar. Ook ouders spelen een hele belangrijke rol. Zij maken immers de afspraak met de tandarts, leren de gewoonte aan om tanden te poetsen, moeten de gebitten napoetsen en stellen regels op over snoepen en het drinken van gezoete dranken.

Trammelant in Tandenland bestaat uit:

•          3 (animatie)filmpjes voor de kinderen die verspreid over het schooljaar vertoond worden met de onderwerpen: (1) tandenpoetsen, (2) eten, drinken en snoepen en (3) tandartsbezoek;

•          herinnersticker voor de kinderen en hun ouders (voor thuisgebruik)

•          prentenboek voor ouders en kinderen en (voor thuisgebruik)

•          poetslied (voor thuisgebruik)

•          een handleiding en een reminder voor de leerkrachten.

•          De website (www.trammelantintandenland.nl )

Trammelant in Tandenland kan op zichzelf staan of worden ingezet in een breder pakket. In Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn, Aalsmeer en Diemen wordt Trammelant in Tandenland aangeboden in combinatie met poetslessen op school.

Trammelant in Tandenland is ontwikkeld door de GGD Amsterdam in samenwerking met 20 andere GGD-en en financieel medemogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.