Bijgewerkt: 25 december 2024

Trombose: doodsoorzaak nr 1

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Trombosestichting.
26-09-2007

6 oktober 2007: Patiënten Informatiemarkt voor mensen met trombose of risico op trombose

Meer dan 34% van alle sterfgevallen in Nederland is direct het gevolg van trombose. 33% van alle sterfgevallen in Nederland sterft als gevolg van arteriële trombose (slagadergerelateerd, zoals atriumfibilleren, hart- en herseninfarct), 1% als gevolg van veneuze trombose (adergerelateerd zoals trombosebeen/diep veneuze trombose). Hiermee is trombose doodsoorzaak nummer 1. Daarnaast is trombose ook indirect oorzaak van overlijden. Trombose komt bijvoorbeeld ook voor bij mensen met kanker. Bovenstaande blijkt uit gegevens uit de medische wetenschap, Trombosestichting Nederland en gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Trombose is een aandoening waarbij er in de bloedvaten een bloedstolsel gevormd wordt


Trombose kan iedereen overkomen, jong en oud. In Nederland hebben ruim een half miljoen mensen een verhoogd risico op trombose. Zij gebruiken medicijnen om te voorkomen dat ongewenst bloedstolsels ontstaan. Voor ruim 350.000 mensen van hen geldt dat zij onder behandeling staan van één van de 59 trombosediensten in Nederland en regelmatig bloed moeten laten afnemen om de stollingwaarde van het bloed te controleren. Circa 77% van de patiënten heeft een arteriële indicatie en 23 % heeft een veneuze indicatie voor de behandeling. Veneuze trombose komt voor bij 1:10.000 jonge vrouwen (20-30) en bij 1:1.000 vrouwen en mannen van 65 jaar en ouder. De absolute kans wordt beïnvloed door factoren als 'de pil' en genetische achtergrond, waardoor het risico op veneuze trombose kan toenemen.

Professor Hugo ten Cate: "Trombose komt vooral voor op latere leeftijd, rond 50-80 jaar, zowel veneus als arterieel en komt steeds vaker voor door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking. De zorg voor patiënten in de acute fase is sterk verbeterd met dotterbehandeling, trombolyse en allerlei andere medicatie, waardoor bijvoorbeeld de sterfte aan arteriële trombose zoals hart- en herseninfarct afneemt. Neemt niet weg dat, zoals gezegd, trombose doodsoorzaak nummer 1 is."

Op 6 oktober 2007 organiseert de Trombosestichting Nederland een Patiënten Informatiemarkt op het gebied van trombose. Dit jaar vindt deze plaats in de Expozaal van het Beatrix Gebouw, Jaarbeurs te Utrecht. Geïnteresseerden kunnen gratis toegangskaarten bestellen via: www.trombosestichting.nl of via telefoonnummer 071-5617717.

Tijdens deze dag worden de uitkomsten van (medisch) wetenschappelijk onderzoek en de nieuwste ontwikkelingen in de diagnostiek inzichtelijk gemaakt voor patiënten. Dit jaar is er o.a. een 'open' spreekuur, waaraan specialisten uit de academisch medische centra en artsen van de trombosediensten hun medewerking verlenen, voorlichtingsvoordrachten door vooraanstaande medici over atriumfibrilleren, arteriële en veneuze trombose (longembolie), erfelijkheid en kunsthartkleppen.

Door de Nederlandse trombosediensten worden informatiestands ingericht. Meer praktische zaken komen aan de orde, zo zal er onder meer de hele dag door een demonstratie gegeven worden van zelfmeetapparatuur voor de patiënt.

Voor meer informatie: www.trombosestichting.nl







Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.