Bijgewerkt: 22 maart 2023

'Tuin der lusten' van Jheronimus Bosch in video animatie

Nieuws -> Cultuur

Bron: Moti Museum/Studio Smack
31-12-2016

Het team van Studio Smack, heeft in samenwerking met het MOTI museum een nieuwe en geanimeerde interpretatie van de 'Tuin der lusten' van Jheronimus Bosch gemaakt. Ze werden gekozen om het middelste paneel van het schilderij te digitaliseren en animeren. In de tentoonstelling Nieuwe Lusten wordt het meer dan 500 jaar oude schilderij vertaald naar het heden. Verschillende onderdelen van de triptiek worden tot leven gewekt door middel van de video van Persijn Broersen en Margit Lukács, Studio Smack, Eelco Brand en Floris Kaayk. Deze hedendaagse kunstenaars gebruiken het werk van Bosch als inspiratie om eigen werk te maken. Zo wordt een extra betekenislaag toegevoegd aan het historisch werk, dat niet alleen de beleving van het schilderij vergroot, maar tevens het werk positioneert in de hedendaagse beeldcultuur.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

De 'Tuin der lusten' is de titel van een drieluik van de Zuid-Nederlandse schilder Jheronimus Bosch in het Prado in Madrid sinds 1939 tentoongesteld. Het neemt een bijzondere plaats in binnen de Europese kunstgeschiedenis vanwege zijn unieke laat-middeleeuwse beeldtaal. Het dateert uit tussen 1490 en 1510, toen Bosch tussen ongeveer 40 en 60 jaar oud was en het is zijn bekendste en meest ambitieuze overgebleven werk, dat ongeveer 530 jaar heeft overleefd


In hun nieuwste werk maakte de groep het oorspronkelijke landschap van het middelste paneel van het werk van Bosch gereconstrueerd in een hallucinante 4K animatie. De wezens die deze binnen-speeltuin bevolken, belichamen de excessen en de wensen van de 21ste-eeuwse westerse beschaving. Consumentisme, egoïsme, escapisme, de verleiding van erotiek, ijdelheid, en decadentie. Alle karakters zijn metaforen voor onze samenleving, waar eenlingen zwermen in hun digitale droomwereld. Ze zijn symbolisch reflecties van ego's en een verbeelding van de mensen als ze zichzelf zien.

Deze karakters zijn precies de geschilderde droomfiguren van Jheronimus Bosch (1450-1516) zijn nu digitale 3D-modellen. Ieder van hen hebben hun eigen animatie loop (lus) gekregen om door het landschap te dwalen. Door ze in deze synthetische fresco te plaatsen, blijft het beeld nooit hetzelfde. Wat de animatie en van het Bosch drieluik gemeen hebben is, dat je nauwelijks in staat bent om het allemaal te vatten, je kunt er uren naar kijken.'Paradise' werd in opdracht van het MOTI museum in Breda (vanaf 2017 Stedelijk Museum Breda) voor de tentoonstelling New Delights gecreëerd, dat deel uitmaakt van het Jheronimus Bosch 500-jarig viering. Een gigantische video-installatie van dit werk werd tentoongesteld in het museum tot 31 december 2016. Studio Smack ontleent haar naam van Unox Smac, ingeblikt vlees, want tijdens de productie van de video hebben de leden van het team vaak met Smac vlees pastagerechten klaargemaakt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.