Bijgewerkt: 2 maart 2024

Tussen kunst en kind gesprek in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
03-05-2023

Op zaterdag 13 mei 2023 om 14.30-15.30 uur vindt er in het Cobra Museum een bijzonder gesprek plaats over kunstenaarschap en ouderschap. Het combineren van werk en ouderschap is in vele sectoren een uitdaging, maar in de kunstwereld lijkt dit nog meer het geval te zijn. Het kunstenaarschap vereist toewijding, constante flexibiliteit en beschikbaarheid, terwijl het moederschap ook veel eisen stelt uit de maatschappij.

Het gesprek zal starten met het werk van de Deense beeldhouwer en moeder Sonja Ferlov Mancoba, te zien in de tentoonstelling Je est un autre. Kunsthistorica en cultuurwetenschapper Rannilt Pol zal ingaan op het leven en werk van Ferlov en hoe het moederschap haar manier van werken beïnvloedde. Vervolgens zal er worden gekeken naar hoe het vandaag de dag is om zowel kunstenaar als moeder te zijn. Schrijver en kunstenaar Mirthe Berentsen zal hierover in gesprek gaan met Rannilt Pol.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Bronzen sculptuur getiteld 'Effort Commun' (Common Effort) van Sonja Ferlov Mancoba (1964). Sinds 1982 te zien bij het Sortedam-meer in Kopenhagen, Denemarken 2015

Berentsen schrijft momenteel aan een boek over kunst en de politisering van het moederschap dat uitgegeven zal worden bij Das Mag. De titel van het evenement is geïnspireerd op haar aankomende podcast Tussen kunst en kind, over het ouderschap binnen de kunsten. Meer informatie is te vinden op Cobra Museum. Toegang gratis, exclusief museumentree.

Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) was een van de belangrijkste Deense avant garde beeldhouwers van de 20ste eeuw. Ze nam deel aan de surrealistische en spontaan-abstracte stromingen rond de kunstenaarsgroepen Linien en Cobra, maar ontwikkelde een eigen, herkenbare beeldtaal, geïnspireerd door onder meer Afrikaanse en Mexicaanse maskerkunst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.