Bijgewerkt: 31 maart 2023

Uitleg van het RIVM over het coronavirus

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
25-02-2020

Vragen en antwoorden over het nieuw coronavirus (COVID-19). In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten.

Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten op dit moment het coronavirus. Zij zoeken ook naar de bron van de besmettingen en nemen maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan-meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een bericht met de titel Vragen en antwoorden over het nieuw coronavirus (COVID-19) op 24 februari 2020.

Hoe groot is de kans dat het nieuwe coronavirus (COVID-19) naar Nederland komt? Net zoals in andere landen kan er ook iemand vanuit China naar Nederland komen en hier ziek worden. Omdat de ziekte van mens op mens overdraagbaar is, is het mogelijk dat hier ook contacten van een patiënt ziek worden. Daarom is het belangrijk om patiënten snel op te sporen en contacten in de gaten te houden. Er is een meldingsplicht voor het nieuwe coronavirus en er bestaat in Nederland een structuur om uitbraken van infectieziekten te bestrijden.

De meeste zieken komen van het vasteland van China. Het overgrote deel van de patiënten is in de regio Wuhan geweest en is daar waarschijnlijk besmet geraakt. Ook in Macau, Taiwan, Hongkong, Singapore, Iran, Zuid-Korea en genoemde gemeenten in Noord-Italië is het virus wijdverspreid. In Europa zijn ook patiënten. Maakt dat het meer aannemelijk dat we in Nederland ook patiënten met het nieuwe coronavirus (COVID-19) krijgen?

Het was te verwachten dat er ook in Europa patiënten zouden komen. Deze patiënten zijn geïsoleerd en hun contacten worden in de gaten gehouden. Zo houden ze verspreiding van de ziekte tegen. We houden de ontwikkelingen in de gaten via de Europese netwerken. We gingen er al eerder van uit dat dit het geval kon zijn.Zijn er al mensen in Nederland getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19)? Ja, er zijn al enkele tientallen mensen getest op het nieuwe coronavirus. Bij hen was de test negatief.

Heeft het zin om je preventief te testen als je terugkomt uit China? Nee, want dat geeft geen zekerheid. Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarom testen we pas op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben.

Wat gebeurt er als er iemand is die mogelijk het nieuwe coronavirus (COVID-19) heeft? Als iemand met ziekteverschijnselen zich bij een arts meldt en de arts denkt dat de patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en het Erasmus MC Erasmus University Medical Center. Daar wordt tegelijkertijd de test ingezet. Ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, blijft de patiënt in isolatie en doet de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.

Zijn er extra laboratoria nodig om te kunnen testen op het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2)? Op dit moment voeren het RIVM en het ErasmusMC Erasmus Medical Center  alle testen in Nederland uit als er een verdenking op het nieuwe coronavirus bestaat. In de afgelopen weken werden voorbereidingen getroffen zodat de zogenaamde 12 opschalingslaboratoria deze testen ook zouden kunnen uitvoeren. Het RIVM maakte materialen voor de testen aan deze laboratoria beschikbaar en controleerde of deze laboratoria klaar waren om de testen uit te voeren. Alle 12 labs zijn nu klaar en kunnen direct gaan testen als dat nodig is. Op dit moment is daar geen sprake van en kunnen het RIVM en het ErasmusMC alle testen uitvoeren.

Hoe betrouwbaar is de test die we gebruiken? In Nederland zijn 2 laboratoria die de test nu al enkele weken gebruiken. Dit zijn gerenommeerde laboratoria met veel ervaring in soortgelijke testen. Mocht er bij een patiënt sprake zijn van een positieve test voor coronavirus, dan zal de test herhaald worden in het andere laboratorium.

Heeft het zin om mondkapjes te dragen om je te beschermen tegen het nieuwe coronavirus (COVID-19)? In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk. Lees het volledige artikel van RIVM hierAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.