Bijgewerkt: 7 december 2023

Unibail-Rodamco moet het Stadshart Amstelveen renoveren

Nieuws -> Politiek

Bron: D66- VVD-Amstelveen
18-06-2016

De fracties van VVD- en D66-Amstelveen kunnen de verloedering van het Oosten van het Stadshart niet verder aanzien en roepen de eigenaar Unibail-Rodamco op om op korte termijn tot renovatie van het verouderde deel over te gaan. Tevens zien zij nieuwe kansen voor Rodamco voor uitbreiding van het gehele winkelcentrum als zij aanhaken bij de grote investeringen van ASR om Hudson Bay te vestigen in het oude pand van de V&D.

Vanaf de Blokker tot aan de V&D heeft de verloedering toegeslagen. Het dichtgetimmerde Herenstraatje en bijvoorbeeld de Kijkshop hebben niet meer de allure van weleer en zijn zeker niet het paradepaardje van het 4 sterren bekroonde beste winkelcentrum van Nederland. Er wordt nu al jaren niet meer geïnvesteerd in een groot stuk van het winkelgebied en volgens de VVD en D66 is de eigenaar hiervoor verantwoordelijk.Tawros Aslanjan van D66: "Wij zijn in Amstelveen de boot aan het missen. Onze concurrentiepositie verslechtert zienderogen, omdat we worden ingehaald door winkeluitbreidingen van bijvoorbeeld het Gelderlandplein en Hoofddorp." Deze negatieve trend wordt bevestigd door de cijfers. De laatste 2 jaar waren er 8% minder passanten op het Stadshart en volgens de Rabobank laten de omzetcijfers met betrekking tot pinbetalingen een stevig dalende trend zien.

De politiek verzoekt Unibail-Rodamco nu al jaren om een plan B, maar waar het op neer komt is, dat zij nog steeds op het spoor zitten van het oude plan uit 2013, waarbij een kleine 50 woningen in de Schildersbuurt moesten verdwijnen. Dit plan is na veel weerstand uit de buurt naar de prullenbak verwezen. Tevens blijkt, dat Rodamco nog steeds doorgaat met het opkopen van huizen in de Schildersbuurt en daarbij zijn de bewoners over het algemeen van mening, dat de huisbaas zich gedraagt als een slechte verhuurder door de huizen te verhuren aan mensen die geen commitment hebben in de buurt, waardoor de sociale cohesie onder druk komt te staan.

Foto Amstelveen
(Foto VVD- D66-Amstelveen - 2016)

Tawros Aslanjan van D66- en Inza Gast van VVD-Amstelveen in een verloederde gedeelte van het Stadshart Amstelveen


Ondertussen zien anderen gelukkig wel kansen. Onlangs werd bekend, dat Hudson's Bay naar Amstelveen komt en eigenaar van het V&D-pand ASR moet daarvoor flink investeren om daar een prachtige zone van te maken. Inza Gast van de VVD: "Zelfs het bouwen van nieuwe woningen is de gemeente Amstelveen niet te veel. Dit is een prachtige kans voor Rodamco om daarbij aan te haken en een state of the art winkelroute te creëren vanaf de Blokker naar Hudson's Bay en weer terug."

De VVD- en D66-Amstelveen houden vast aan het standpunt, dat er genoeg andere mogelijkheden zijn om nieuwe mooie winkelformules te creëren rondom het Stadshart, zonder dat er woningen in de Schildersbuurt hoeven te sneuvelen. Aslanjan: "Amstelveen blijft een gouden locatie qua bereikbaarheid, waar een rendabele business case moet kunnen worden gemaakt die ook oog heeft voor de maatschappelijke gevolgen voor de inwoners." Zij verzoeken Unibail-Rodamco om op korte termijn de verloedering te stoppen en samen met ASR Vastgoed aan tafel te gaan om samen tot de ontwikkeling van een prachtig Stadshart te komen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.