Bijgewerkt: 27 juni 2022

Unieke fitnesstuin geopend in achtertuin van Zorgcentrum Aelsmeer

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Amstelveenweb
08-06-2014

Aalsmeer- Al enkele maanden geleden was er veel gedoe in de achtertuin van Zorgcentrum Aelsmeer. Er werden kuilen gegraven, bosjes gesnoeid, paden aangelegd en beton gestort en toen…. kwam er een grote vrachtwagen de Kanaalstraat ingereden. Vanaf de vrachtwagen werden over het kleine bruggetje allemaal blauw-gele apparaten de tuin in gereden. De bewoners aan de achterkant van de inleunwoningen en de bewoners aan de tuin van het zorgcentrum konden het allemaal volgen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jan Dreschler, directeur van Zorgcentrum Aelsmeer aan het woord


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Grote Zaal van het Zorgcentrum Aelsmeer is helemaal vol met mensen die voor de opening van de fitnesstuin zijn gekomen


Op dinsdag 3 juni 2014 was het dan zo ver. Om 15.00 uur verzamelden zich heel veel bewoners, gasten en sporters van de schaatsploeg van Jac Orie in de Grote Zaal van het zorgcentrum. Nadat iedereen was voorzien van een kopje thee, of koffie inclusief een heerlijk stukje boterkoek nam Jan Dreschler, directeur van Zorgcentrum Aelsmeer het woord en heette iedereen van harte welkom. Hij vertelde over de Stichting Vrienden van het Zorgcentrum, dat ouder worden niet meer zo’n kunst is, maar gezond ouder worden wel. En daardoor ontstond het plan om de eerste fitnesstuin voor ouderen in de achtertuin van het zorgcentrum te realiseren. Actief blijven en bewegen is zo belangrijk, want hierdoor blijf je bij de tijd en het is ook goed voor het brein. Oud worden is namelijk topsport!

Na zijn speech kreeg de heer Berry Philippa, voorzitter van ‘Stichting Vrienden van het Zorgcentrum’ het woord. Hij noemde de fitnesstuin een uniek project en hoopt dat het in heel Nederland navolging zal krijgen. Hij citeerde in het kader van topsport een gedicht van Willem Elschot:

Ik word aan het oud zijn niet gewend
de lichterlaaie die ik heb gekend
zit nog diep in mijne knoken
en blijft mij dag en nacht bestoken.
Maar waar ik wel toe ben bereid
dat is voor elke jonge meid
zoals er honderd duizend lopen
de kleren van mijn lijf te verkopen.

Als ode aan de fitness tuin had Philippa er zelf aan toegevoegd:
En nu de fitnesstuin in Aalsmeer
dat geeft mijn lichaam soepelheid meer
ik krijg meer elan en zin in het leven
Zorgcentrum Aelsmeer zal nog wat beleven!

Hierna vertelde over de gesprekken met Nico Hofman van het Paramedisch Advies Centrum Aalsmeer (PACA). Nico was zeer enthousiast over het project en liet een aantal studenten van de Hogeschool van Amsterdam een haalbaarheidsonderzoek doen. De uitkomst was zeer positief. Vervolgens vertelde hij over het tot stand komen van het project, de stichting vrienden, de investering van het totale project en wat de stichting hiervoor heeft kunnen betekenen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Berry Philippa, voorzitter van de 'Stichting Vrienden van Zorgcentrum Aelsmeer' vertelt over de fondsenwerving om de 60.000 euro bij elkaar te brengen voor de fitnesstuin


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De bewoners van het zorgcentrum volgen met grote interesse de toespraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Nico Hofman van het Paramedisch Advies Centrum Aalsmeer (PACA) vindt, dat de ouderen aan voldoende sportieve en fysieke activiteiten moeten deelnemen, want het is zeer effectief in het handhaven van een goede gezondheid


Aansluitend bedankte hij Jan Dreschler voor zijn inspirerend optreden en iedereen die aan het project heeft meegewerkt. Ook de studenten werden in het zonnetje gezet, aangezien zij het idee van een ‘speeltuin voor ouderen’ verder hebben uitgewerkt tot dit verrassende resultaat. Tot slot meldde Philippa, dat er voor de Aalsmeerse bevolking via de media nog een prijsvraag wordt uitgeschreven voor een goede naamgeving voor de fitnesstuin. Want de tuin is niet alleen voor de ouderen van het zorgcentrum, maar ook voor alle ouderen uit Aalsmeer.

Nico Hofman kreeg daarna het woord en sprak over het unieke project, dat tot stand gekomen is door goede samenwerking van een aantal partijen, waaronder zijn PACA. Hij benadrukte ook, dat bewegen uiterst belangrijk is en dan vooral buiten. Hij zei: “En als het regent, doet u gewoon een regenkapje op, of trekt een regenjas aan. Dagelijks trainen geeft een groot effect. Beter iedere dag even dan één keer in de week lang. Er zijn genoeg uitdagingen te vinden in apparaten die u straks mag gaan bekijken. De begeleiding van uw dagelijkse training zal in handen zijn van fysiotherapeuten Lisa Wegbrans, Willemijn van Leeuwen en Laurens Keessen.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De topsporters knippen samen met de ouderen het lintje door en de unieke fitnesstuin in Aalsmeer is officieel geopend


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

19 apparaten zijn geplaatst in de fitnesstuin van Zorgcentrum Aelsmeer, waar de gehele bevolking van Aalsmeer welkom is


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De ouderen proberen de apparaten direct uit in de fitnesstuin. Hier loopt een vrouw door het speciale roestvrij stalen wandelpad met ingebouwde obstakels. Het is een product van het Spaanse bedrijf 'Agapito'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De topsporters proberen natuurlijk ook alles uit. Het blijkt, dat sommige apparaten behoorlijk lastig zijn, qua bediening en eigenlijk mogen de ouderen niet op fitnessen zonder begeleiding


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een lid van onze redactie oefent heel braaf op de stalen 'Rider', maar ze moet goed opletten wat ze doet


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Dubbele handbike, de gehandicapten versie
Vervolgens vertrok de hele stoet naar de fitnesstuin. Voor de formele handeling waren vijf topsporters uitgenodigd met hun trainer. Bekende namen als Annette Gerritsen en Kjeld Nuis mochten samen met vijf bewoners van het zorgcentrum het enorme lint doorknippen na het startschot van een enorme illegale strijker, afgestoken door assistent schaatstrainer Bjarne Ryjkkje.

De 19 apparaten in de fitnesstuin werden direct in gebruik genomen. De schaatsers deden daar, naast de bewoners, actief aan mee. Er is tevens een Jeu de Boules baan gekomen en er zijn genoeg zitjes gecreëerd. Tijdens de wandeling door de fitnesstuin werd iedereen op de paden voorzien van een glaasje drank en heerlijke borrelhapjes, om de calorieën daarvan meteen weer te kunnen wegsporten! Zoals reeds vermeld, is de fitnesstuin niet alleen voor de bewoners van het zorgcentrum, maar de gehele bevolking van Aalsmeer is welkom. En zo kwam er een einde aan deze mooie dinsdagmiddag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.