Bijgewerkt: 24 maart 2023

Update over SARS-CoV-2-varianten januari 2023

Nieuws -> Gezondheid

Bron: ECDC
07-01-2023

Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 [Ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS CoV 2)] is een coronavirusstam die COVID-19 (coronavirusziekte 2019) veroorzaakt, de luchtwegaandoening die verantwoordelijk is voor de aanhoudende COVID-19-pandemie.

Het virus had voorheen een voorlopige naam, 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) en wordt ook wel het humane coronavirus 2019 (HCoV-19 of hCoV-19) genoemd. Voor het eerst geïdentificeerd in de stad Wuhan, Hubei, China, verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak op 30 januari 2020 tot een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang en op 11 maart 2020 tot een pandemie. SARS-CoV-2 is een positive-sense enkelstrengs RNA-virus, dat besmettelijk is bij mensen.

XBB.1.5 is een sublijn van de SARS-CoV-2-lijn XBB, en wordt momenteel geschat op een groot groeivoordeel ten opzichte van eerder circulerende lijnen in Noord-Amerika (139%) en Europa (137%), hoewel deze schattingen geassocieerd met grote onzekerheid. Het is mogelijk dat deze variant een toenemend effect heeft op het aantal COVID-19-gevallen in de EU/EER, maar niet binnen de komende maand, aangezien de variant momenteel slechts in zeer lage concentraties aanwezig is in de EU/EER- meldt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Er wordt momenteel geschat dat de lijn een groot groeivoordeel heeft ten opzichte van voorheen circulerende lijnen in Noord-Amerika (139%) en Europa (137%), hoewel deze schattingen gepaard gaan met aanzienlijke onzekerheid. De Amerikaanse Centers for Disease Prevention and Control (US CDC) rapporteren een verdubbelingstijd van negen dagen in de verhouding van XBB.1.5 en het US-CDC nowcast-systeem schat het huidige aandeel van de variant op ongeveer 40% in de VS, waarbij de variant waarschijnlijk binnen een week dominant zal worden in het land.

De Amerikaanse CDC presenteerde ook groeigegevens waarin XBB.1.5 werd vergeleken met eerder succesvolle varianten, wat aangeeft dat XBB 1.5 het op een na grootste groeivoordeel tot nu toe vertoont, de tweede alleen voor BA.1 (de oorspronkelijke Omicron-afstamming). Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de variant dominant zal worden in de EU/EER (Europese Economische Ruimte), aangezien tijdens de pandemie verschillende keren grote verschillen in de oplage van varianten zijn waargenomen tussen Noord-Amerika en Europa.

Het is mogelijk dat deze variant een toenemend effect heeft op het aantal COVID-19-gevallen in de EU/EER, maar niet binnen de komende maand, aangezien de variant momenteel slechts in zeer lage concentraties aanwezig is in de EU/EER.De Amerikaanse CDC presenteerde ook groeigegevens waarin XBB.1.5 werd vergeleken met eerder succesvolle varianten, wat aangeeft dat XBB 1.5 het op een na grootste groeivoordeel tot nu toe vertoont, de tweede alleen voor BA.1 (de oorspronkelijke Omicron-afstamming). Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de variant dominant zal worden in de EU/EER (Europese Economische Ruimte), aangezien tijdens de pandemie verschillende keren grote verschillen in de oplage van varianten zijn waargenomen tussen Noord-Amerika en Europa.

Het is mogelijk dat deze variant een toenemend effect heeft op het aantal COVID-19-gevallen in de EU/EER, maar niet binnen de komende maand, aangezien de variant momenteel slechts in zeer lage concentraties aanwezig is in de EU/EER.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.