Bijgewerkt: 19 mei 2024

Uriel Ensemble jubileumfestival op zondag 26 januari 2014

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Uriel Ensemble
18-01-2014

Ouderkerk a/d Amstel – Het 10-jarig bestaan van het Uriël Ensemble wordt gevierd met een jubileumfestival op zondag 26 januari 2014, 15.00 uur in de Amstelkerk. Geïnspireerd door de muzikale ontwikkeling van Johannes Brahms, biedt het ensemble een verrassende, muzikale reis.

Uriel Amstelveen
(Bron Uriel Ensemble - 2014)

De flyer van het Uriel Ensemble jubileumfestival op zondag 26 januari 2014


“Pianokwartettenmiddag - Midden in het leven”

R. Schumann                      Adagio en Allegro

R. Schumann                      Pianokwartet, opus 47 (1842, 32jaar)

J. Brahms                            Pianokwartet, opus 60 (1875, 42jaar )

Marijn Mijnders viool, Jeroen Quint  altviool, Yke Viersen cello,  Mitsuko Saruwatari Piano

Twee schitterende pianokwartetten, geschreven in het midden van het leven van de componisten. Pianokwartet opus 60 van Brahms is doorleefder en energieker dan zijn opus 26, gespeeld in het openingsconcert. Het is interessant het pianokwartet van Brahms te vergelijken met het 33 jaar eerder gecomponeerde werk van Schumann.  Zie de uitgebreide toelichting in de bijlage. Adres: Amstelkerk, Kerkstraat 11, 1191 JB Ouderkerk a/d Amstel, losse kaarten ( geen pin bij de kassa) € 20; 65plus € 15 euro. Abonnementen 4 concerten : € 60, 65 plus € 48

In de muziekgeschiedenis wordt de tijd, waarin Brahms werd geboren de Romantiek genoemd. Tot dit tijdperk, dat wordt gekenmerkt door “bevrijde gevoelens”, “verlangen naar het onbereikbare” en een “zoektocht naar het subject en individuele uitingen”, behoren bijvoorbeeld de late Beethoven, Schubert, Schumann en ook Mahler. Johannes Brahms was midden in deze periode, in 1833, in Hamburg geboren als kind van een contrabassist.

Brahms Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Johannes Brahms (1833 - 1897) foto met handtekening uit 1889. Hij was een Duitse componist, dirigent, organist en pianist


Hij is voor een groot gedeelte bepalend geweest voor de kamermuziek van de Duitse Romantiek. Vóór zijn tijd hadden b.v. Beethoven en Schubert in de kamermuziek het accent gelegd op het strijkkwartet. Brahms koos ook voor grotere bezettingen: strijkkwintetten en strijksextetten en ook veel repertoire voor strijkers met piano, voor welk instrument hij een grote liefde had. Hij zelf of Clara Schumann namen vaak bij uitvoeringen de pianopartij voor hun rekening. Een klarinettist en een hoornist inspireerden hem tot schitterende composities voor deze instrumenten met strijkers en piano.

De werken van Brahms zijn zonder uitzondering van een grote muzikale diepte en zeggingskracht. In ons Jubileumjaar presenteren we een serie waarin bijna alle genres van deze grote componist zullen klinken en waarin we het publiek zijn chronologische ontwikkeling willen laten horen. (www.urielensemble.nl http://www.kamermuziekdeamstel.nl Download hier (pdf) de flyer van het concert.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.