Bijgewerkt: 7 juni 2023

VVD-Amstelveen is bezorgd over de autoluw plannen van Amsterdam

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
15-05-2023

De gemeente Amsterdam heeft aangekondigd om veel wegen door de stad te gaan afsluiten voor doorgaand autoverkeer. Deze plannen zijn onderdeel van de ambitie van Amsterdam om de stad autoluw te maken. Eerder leidde dit al tot problemen met overlast van Amsterdammers die veelvuldig in Amstelveen parkeren waardoor betaald parkeren ingevoerd moest worden.

Als de nieuwe plannen doorgaan, dan zal de doorstroming van het verkeer in buurgemeenten als Amstelveen ernstige hinder ondervinden. Menno van Leeuwen – raadslid VVD Amstelveen en tevens lid van de raad van de Vervoerregio Amsterdam: 'Vorig jaar hebben wij gezien wat de afsluiting van de Buitenvelderstelaan voor Amstelveen betekent. Iedereen op de Beneluxbaan stond muurvast. Ik moet er niet aan denken, dat dat voortaan altijd zo gaat zijn.'

Foto Amstelveen
(Foto VVD-Amstelveen - 2022)

Menno van Leeuwen raadslid van VVD-Amstelveen woordvoerder Verkeer en Vervoer

Van Leeuwen heeft aan het College B en W van Amstelveen schriftelijke vragen gesteld die zich met name richten op de bereikbaarheid voor hulpdiensten zoals bijvoorbeeld de spoedeisende hulp van het VUMC. Het kan niet waar zijn, dat door deze plannen daar problemen mee zou kunnen ontstaan.

Daarnaast verwacht men, dat de plannen ook negatieve gevolgen zullen hebben voor het verkeer op de A10 en A9. Terwijl Amsterdam deze plannen introduceert, worden door het Rijk juist miljardeninvesteringen hierin gedaan zoals in de verbreding van de A9 en het toekomstige Zuidasdok. Van Leeuwen hierover: 'Het idee is dat mensen dan vanzelf de auto zullen laten staan, maar op dit moment zijn hiervoor te weinig alternatieven en nemen de budgetten voor het Openbaar Vervoer eerder af dan toe. Men moet eerst de zaken voor elkaar hebben voordat met de mensen uit hun auto pest.'

Naast deze vragen heeft Van Leeuwen in de Vervoerregio Amsterdam ook aandacht gevraagd voor belangrijke onderwerpen zoals fietsveiligheid, het verbreden van de Bovenkerkerweg, een OV-station in Legmeer en de wens om Amstelveen-Zuid/Aalsmeer/Uithoorn een directe verbinding te geven met Schiphol. Download Agenda Amsterdam Autoluw (pdf 90 pagina’s)

En bekijk de website Verkeersprojecten Autoluw in AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.