Bijgewerkt: 3 mei 2024

VVD-Amstelveen is tegen lokaal vuurwerkverbod

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
30-11-2023

De Amstelveense VVD heeft zich in de raadsvergadering van 29 november 2023 nadrukkelijk tegen het GroenLinks-Amstelveen voorstel om per direct vuurwerk te verbieden uitgesproken. Een amendement hiertoe is uiteindelijk aangehouden nadat er onvoldoende steun voor bleek binnen de gemeenteraad. Het amendement zou ondernemers die vuurwerk verkopen op deze korte termijn in de problemen hebben gebracht en zelfs kindervuurwerk zoals sterretjes zou niet meer kunnen worden afgestoken.

Veel mensen genieten elke jaarwisseling van het vuurwerk dat in Amstelveen vorig jaar nog massaal is afgestoken door inwoners. De VVD denkt dan ook dat er onvoldoende draagvlak is voor een algeheel vuurwerkverbod. Enige overlast wordt al beperkt doordat er voor een aantal zones in Amstelveen reeds een verbod geldt. Indien nodig kunnen daar locaties aan worden toegevoegd.

Foto Amstelveen
(Bron VVD-Amstelveen - 2022)

Janneke Leegstra raadslid van VVD-Amstelveen, woordvoerder Openbare Orde en Veiligheid

'Het probleem is en blijft dat het handhaven van een lokaal vuurwerkverbod eigenlijk een onmogelijke opgave is. Daarnaast blijft de verkoop van legaal vuurwerk niet verboden in Amstelveen. Je zou dan in een rare situatie terechtkomen waarbij vuurwerk wel in Amstelveen verkocht wordt, maar het vervolgens niet in Amstelveen afgestoken mag worden. Een belangrijke reden om een verbod te overwegen zijn de veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met vuurwerk. Maar een groot deel van de ongelukken wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Als je een algemeen verbod invoert is dat probleem niet verdwenen' - aldus Janneke Leegstra VVD-raadslid.

Ook elders in het land blijken lokale vuurwerkverboden niet succesvol en worden dan ook niet ondersteund door o.a. het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Uiteindelijk vindt de Amstelveense VVD dat mensen zelf de keuze moeten kunnen maken en wil zij inwoners deze bijzondere traditie niet ontzeggen.

De VVD ziet in het geval van een landelijke verbod in de toekomst mogelijk wel een rol weggelegd voor de gemeente om, eventueel samen met het Amstelveense bedrijfsleven, het initiatief te nemen voor een lichtshow, gemeentelijke vuurwerkshow of andere activiteit tijdens oud en nieuw. 'Hierdoor geef je mensen een alternatief om op een andere manier het jaar feestelijk af te sluiten' - aldus Leegstra.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.