Bijgewerkt: 17 augustus 2022

VVD-Amstelveen pleit voor groene pergola's op de pleinen in de stad

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
05-06-2021

VVD-Amstelveen heeft middels een unaniem aangenomen motie in de gemeenteraadsvergadering van 2 juni 2021 het college gevraagd om onderzoek te doen naar het plaatsen van groene pergola’s op een aantal drukbezochte pleinen en straten in Amstelveen. Dit naar aanleiding van een recente innovatie die is ontwikkeld voor een groot stadsplein elders in Nederland, genaamd de Leaf of Groningen. Met dank aan de partijen BBA, ChristenUnie, D66, Lijst Höcker en PvdA voor het mede indienen van de motie.

Het plaatsen van groen boven pleinen en straten in de vorm van een pergola biedt welkome vergroening in een steeds meer verdichte gemeente. Daarnaast biedt het de mogelijkheid tot opvangen van regenwater bij plensbuien en verkoeling door schaduwwerking in de zomer. De recente periode met veel regen laat goed zien dat delen van straten, tuinen en parken steeds vaker tijdelijk onder water komen te staan. Het wordt natter, maar ook warmer. In de zomer stijgt de temperatuur regelmatig naar boven de 30 graden en modellen laten zien dat dit in de nabije toekomst verder zal stijgen. De leefbaarheid van onze mooie gemeente komt hiermee onder druk te staan. 

Foto Amstelveen
(Foto Wing Landscape Architects - 2021)

Een pergola ontwerp van Wing Landscape Architects


Jet Smit burgerlid van VVD-Amstelveen: 'We moeten meer met een out-of-the-box aanpak komen omdat we in Amstelveen al zo vreselijk weinig ruimte hebben. Wij denken dat dit originele concept in onze gemeente op een aantal plaatsen heel goed realiseerbaar is.'

De VVD is van mening dat een grote groene pergola ook een mooie toevoeging en groene blikvanger zou kunnen zijn voor het Amstelveense stadsplein. Naast vergroening en verfraaiing kan het zorgen voor verkoeling in de zomer en het opvangen van regenwater bij plensbuien. Een zogenoemde oase boven het stadsplein. Door de verhoogde constructie zou regulier gebruik van het plein, zoals bijvoorbeeld voor de markt, gewoon kunnen blijven plaatsvinden. Janneke Leegstra VVD-gemeenteraadslid: 'Om de groene identiteit van Amstelveen te versterken en het woongenot te vergroten, is het belangrijk voortdurend te kijken naar nieuwe manieren om groen toe te voegen en onze klimaatadaptatie te optimaliseren. Dit is extra belangrijk met het oog op het groen dat, al dan niet tijdelijk, plaats heeft moeten maken voor werkzaamheden aan enkele grote projecten.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.