Bijgewerkt: 28 juni 2022

VVD-Amstelveen steunt het beroep tegen islamitische school in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
30-05-2020

De meerderheid van de Amstelveense gemeenteraad heeft besloten het beroep bij de Raad van State te steunen tegen de stichting van de islamitische school door stichting SIO-NH. Ook de VVD steunt de beroepszaak. 'Amstelveen heeft op onderwijsgebied belangrijkere uitdagingen. De prioriteit ligt bij de verbetering van de schoolgebouwen zoals in Middenhoven, de uitbreiding van het Amstelveen College en de verbouwing van het KKC' - aldus Bas Zwart VVD Onderwijswoordvoerder.

De VVD is niet tegen een islamitisch onderwijs. Een islamitische school heeft volgens de Nederlandse wet net zoveel bestaansrecht als een katholieke, Joodse, gereformeerde of welke op zuil (levensbeschouwelijke groepering) gestoeld onderwijs dan ook. De VVD ziet overigens liever dat kinderen van verschillende achtergronden integreren doordat zij bij elkaar in de klas zitten. De wet verplicht de gemeente een schoolgebouw beschikbaar te stellen, ook als deze exclusief een religieuze doelgroep zou bedienen.

Op 19 mei 2020 heeft de Eerste Kamer de wet ‘Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen’ aangenomen. Anders dan de titel insinueert, zou de aanvraag voor deze islamitische school gelijk afgewezen zijn. Met tegenvallende resultaten op haar scholen in IJmuiden en Hoorn, zou de aanvragende stichting de kwaliteitstoetsing waarschijnlijk niet doorstaan. Ook moet er interesse van ouders kenbaar worden gemaakt, wat niet is gebeurd. Misschien geven Amstelveense moslims wel de voorkeur aan regulier onderwijs voor hun kinderen.

Foto Amstelveen
(Bron VVD-Amstelveen - 2018)

Bas Zwart raadslid van VVD-Amstelveen, woordvoerder Onderwijs, jeugd en jeugdzorg


Gegoochel met cijfers. Amstelveen zou volgens de aanvraag qua bevolking op Maastricht lijken, waar leerlingen van heinde en verre met bussen komen om naar de islamitische school te gaan. Het aantal Amstelveense kinderen dat nu naar een islamitische school gaat is op één hand te tellen, maar het aantal potentiele leerlingen zou toch heel hoog zijn. Dit schooljaar is in Amsterdam Zuid de 9de islamitische school gesticht. Voor de reformatorische school De Akker reizen kinderen van Lisse tot Baarn naar Amstelveen. Aangezien voor de Joodse scholen in Amsterdam Zuid men bereid is iets verder te fietsen, zou dat voor de islamitische school net zo kunnen zijn.

Tegen verspilling van belastinggeld. Het beschikbaar stellen van een bestaand gebouw kost enkele tonnen. Een nieuw gebouw neerzetten zelfs miljoenen. Helaas is de nieuwe onderwijshuisvestingswet niet van toepassing op eerder gedane aanvragen. Toch hopen we, dat met goede argumentatie vanuit de gemeente en in de geest van de nieuwe wet, Amstelveen het beroep gaat winnen. Amstelveen wil niet, net als Hoorn en IJmuiden, 5 jaar lang tonnen belastinggeld spenderen aan een school, die wegens gebrek aan leerlingen (en kwaliteit?) gesloten gaat worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.