VVD-Amstelveen vragen over de recente overlast van Schiphol
Nieuws -> PolitiekBron: VVD-Amstelveen
30-05-2022
Betreft: Schriftelijke vragen aan het College van B en W naar aanleiding van de recente overlast van Schiphol voor de inwoners van Amstelveen.
Inleiding. De VVD is zich zeer bewust van de sterke verbondenheid die Amstelveen heeft met de luchtvaart. Schiphol is een belangrijke factor in de omgeving en voor veel Amstelveners een belangrijke bron van inkomsten. Maar helaas ook van een bron van overlast en ergernis bij inwoners. Uit de rapportage van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) blijkt dat t.o.v. het Corona jaar 2021 het vliegverkeer met 86% toegenomen is. Wat verder opvalt is dat verreweg de meeste klachten binnenkomen in relatie tot de Buitenveldertbaan. Met zijn aanvliegroutes o.a. over Amstelveen.
(Foto Menno van Leeuwen - 2022)
Menno van Leeuwen raadslid VVD-Amstelveen woordvoerder Schiphol
Directe aanleiding. Op dit moment zijn meerdere landingsbanen in onderhoud hetgeen tot een intensief gebruik leidt van de Buitenveldertbaan/ Ook levert het wegwerken van achterstallige vluchten n.a.v. de staking op Schiphol veel overlast op. Het verminderde aantal vliegbewegingen tijdens de Corona crisis heeft de omwonenden extra bewust gemaakt van de overlast die zij ervaren van overvliegende vliegtuigen. Er wordt in Amstelveen met enige regelmaat een sterke kerosinegeur waargenomen met name boven het Amsterdamse Bos. Vanwege verschillende redenen is het gebruik van de Buitenveldertbaan in het voorjaar en de zomer intensiever dan in de herfst en winter. En dat terwijl mensen juist in deze jaargetijden de deuren en ramen open hebben, in de tuin zittenen willen buitensporten.
Vragen aan het College van B en W:
1. In hoeverre beaamt het College bovenstaande ontwikkelingen en is men hierover in gesprek met Schiphol?
2. Op dit moment worden veel vluchten uitgevoerd boven dichtbevolkte gebieden. Kan het College met Schiphol in gesprektreden met als doel om bepaalde vlieg routes te vermijden? Wij zouden graag zien dat naar mogelijkheden gezocht wordt om die vliegroutes aan te passen zodat minder mensen daar hinder van ondervinden. Dit geldt zowel voor opstijg- als landingsroutes.
3. Kan het College met Schiphol in overleg treden om naar een oplossing te zoeken voor vliegtuigoverlast op zonnige dagen en dan met name in het weekend als mensen - al dan niet met bezoek-van hun welverdiende rust willen genieten?
4. Kan het College met Schiphol in gesprektreden om te vragen of de planning voor onderhoudswerkzaamheden aan landingsbanen plaats kan vinden in de herfst-en wintermaanden om de overlast voor bewoners te verminderen?
5. Kan het College tevens in de gesprekken met Schiphol inzetten op het isoleren van woningen die onder gewijzigde of geïntensiveerde aanvliegroutes liggen, waar dat eerder nog niet aangeboden is? Of andere mogelijkheden te zoeken waarmee Schiphol de inwoners van Amstelveen kan compenseren voor de toegenomen overlast?
6. Kan het College aan Schiphol vragen om een onderzoek in te stellen naar de meldingen van sterke kerosinegeur in bijvoorbeeld het Amsterdamse Bos, wat daarvan de oorzaken zijn en of hier sprake is van mogelijke schade aan de volksgezondheid? En tevens vragen om te voorkomen dat er kerosine geloosd wordt boven Amstelveen?
7. Kan het College met periodieke intervallen de Raad informeren omtrent de voortgang op bovenstaande punten?