Bijgewerkt: 5 december 2022

VVD-Amstelveen wil BIZ voor ondernemers

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
14-04-2015

In Amsterdam is het al zeer succesvol: een BedrijvenInvesteringsZone. De VVD-Amstelveen wil graag dat ook in Amstelveen dit unieke instrument wordt ingezet om ondernemers en vastgoedeigenaren te helpen om de kosten voor het verbeteren van de kwaliteit van winkelgebieden, of bedrijventerreinen om te slaan over alle belanghebbenden. Denk aan het samen bekostigen van kerstversiering, een evenement of het plaatsen van extra camera’s op een bedrijventerrein waar iedereen van kan profiteren.

Inza Gast woordvoerder van Economische Zaken bij de VVD-Amstelveen ziet het helemaal zitten. “Bijvoorbeeld in het Oude Dorp of het Stadshart kan dit bijdragen aan mooie initiatieven zoals meer groen en evenementen op het Stadplein, of in het Oude Dorp. Tevens kan op bedrijventerreinen zoals Kronenburg en Legmeer bijvoorbeeld gekeken worden naar gedeelde afvalinzameling, of extra verlichting. Promotie van een bedrijventerrein, of winkelstrip kan hier ook mee worden bekostigd, dus het helpt ook mee aan citymarketing van Amstelveen”. Doordat iedereen meebetaalt, komen collectieve investeringen beter van de grond en komt er een einde aan leuren voor een bijdrage van alle ondernemers. Dit pakt verloedering aan en zorgt voor een mooie uitstraling van een winkelstrip bijvoorbeeld tijdens de feestdagen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Inza Gast, VVD-Amstelveen woordvoerder Economische Zaken


Gast vindt een BIZ een mooi initiatief om de ondernemers, die op winkelstrips last hebben van economische malaise en leegstand op bedrijventerreinen een handje te helpen. In Amsterdam zijn er al 37 BIZZEN opgericht, waarbij meer dan 3.000 ondernemers zijn betrokken. Het grote voordeel is, dat het het probleem oplost van free riders die niet mee willen betalen, maar wel profiteren van de investeringen van hun buren. Voorwaarde is wel dat er een meerderheid van degenen die meebetalen met de BIZ instemmen. De gemeente speelt een faciliterende rol in dit proces. Zij int de bijdrage aan de BIZ, die in Amsterdam vaak ligt tussen de 150,- en de 400,- (dit wordt zelf bepaald door de leden).

De VVD zal wethouder Veeningen van Economische Zaken vragen om met BedrijvenInvesteringsZones aan de slag te gaan tijdens de komende commissievergadering. Hiermee kan de gemeente een belangrijke rol spelen om de samenwerking tussen de diverse ondernemers te verbeteren en kan men samen makkelijker activiteiten ontwikkelen die de leefbaarheid, veiligheid en ruimelijke kwaliteit verbeteren. Dit geeft dan weer een impuls voor meer winkelend publiek en bevordert de aantrekkelijkheid van een bedrijventerrein, dus minder leegstand.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.