Bijgewerkt: 2 december 2023

VVD-Amstelveen wil Whatsapp groepen om inbraken te verminderen

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
21-01-2016

Buurtpreventie vindt de VVD-Amstelveen een effectieve manier om inbraken te verminderen en in een wijk de sociale cohesie te verhogen. In de gemeente Tilburg bleek, dat inbraken met ongeveer 50% daalden in de wijken waar Whatsapp groepen actief waren. Daarom verzoekt VVD gemeenteraadslid Inza Gast het college B en W om in Amstelveen het opzetten van deze Whatsapp groepen volop te stimuleren.

In Amstelveen zijn er al een paar mooie buurtpreventie initiatieven ontstaan vanuit de wijken zelf. In Westwijk wordt actief gewerkt aan het project Waaks!, waarbij men een oogje in het zeil houdt tijdens het uitlaten van de hond. Tevens zijn er volgens de site van Wabp (Whatsapp buurtpreventie) in Amstelveen 7 groepen actief, die in hun straat, of wijk elkaar alarmeren en 112 bellen als men op een verdachte situatie stuit. “Maar dit is nog maar een topje van de ijsberg voor een veilig Amstelveen”, vindt Inza Gast van de VVD.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Inza Gast gemeenteraadslid van VVD-Amstelveen


Buurtpreventie wordt ook vanuit de politie actief gestimuleerd. Zij zijn de afgelopen maand met hun mobiele communicatielab diverse wijken van Amstelveen afgegaan om voor hiervoor een lans te breken. Ook heeft de gemeente al aangegeven middels stickers die de bewoners op de deur kunnen plakken, ook haar steentje te willen bijdragen.

Volgens Gast heeft onderzoek van De Tilburg University aangetoond, dat er in de 35 wijken in Tilburg, waar buurtpreventie middels Whatsapp groepen zijn opgezet, de inbraken met 50% gemiddeld zijn gedaald (van 60 naar 30 per maand). En dat biedt kansen voor Amstelveen. “Dan lijkt het actief aanbieden van een sticker niet genoeg, maar kan de gemeente veel meer doen. Tevens heeft het een mooi bijeffect, dat de buren elkaar beter in het oog houden en elkaar makkelijker aanspreken als men rare dingen constateert bij mensen in de straat.”

Volgens de Wabp zou bij actieve werving 50% zich aanmelden bij een groep. Tevens blijkt, dat inbrekers een buurt vaak voorbijrijden als er duidelijk staat aangegeven, dat men in die wijk actief probeert dieven te pakken. Gast zal de burgemeester die verantwoordelijk is voor de veiligheid vragen, welke tools zij heeft om buurtpreventie op de kaart te zetten in Amstelveen.

Wilt u ook een Whatsappgroep oprichten voor uw wijk? Kijk op www.wabp.nl voor tips over hoe een groep op te richten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WhatsApp is een cross-platform-berichtendienst op abonnementsbasis voor smartphones. De app is ontworpen voor hedendaagse smartphones en maakt het mogelijk om via een internetverbinding met elkaar te chatten, bellen en onder meer foto's en video-opnamen met elkaar te delen. De naam WhatsApp is een samentrekking van 'What's up' (Engels voor Hoe is het? en Wat is er?) en 'Application' (Engels voor applicatie). Daarnaast is het ook mogelijk om te bellen met WhatsApp via VoIP. (Voice over IP – dus spraak over de Internet Provider).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.