Bijgewerkt: 24 juni 2024

VVD-Amstelveen wil aan het Amsterdamse Bos meebetalen alleen als we eigenaar zijn

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
07-10-2022

Een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat Amstelveen bij gaat meebetalen aan het onderhoud van het Amsterdamse Bos. Jet Smit VVD-raadslid: 'De intentie dat inspraak van de gemeente Amstelveen in te toekomst zou kunnen leiden tot het meebetalen van Amstelveen aan het onderhoud van het bos lazen wij al tussen de regels van het Bosplan 2020-2030 (pdf 74 pagina’s) door, eerlijk gezegd.'

Voor de duidelijkheid: het Amsterdamse Bos ligt voor 90% op Amstelveens grondgebied, maar het Bos zelf is van Amsterdam. Amsterdam is dan ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het Bos, de invloed van Amstelveen is beperkt tot het afgeven van vergunningen en de handhaving.

Foto Amstelveen
(Foto VVD-Amstelveen - 2022)

Jet Smit raadslid van VVD-Amstelveen woordvoerder van Natuur- en landschap in het Amsterdamse Bos

Natuurlijk wil Amsterdam graag financiële ondersteuning van de buren, zeker nu het geld in Amsterdam op begint te raken. Amstelveen is altijd een goede buur geweest en heeft in 2013 bijvoorbeeld zo’n 1 miljoen euro bijgedragen aan het bos, als compensatie voor de impact van het A9 project op het bos. Sinds 2016 aangevuld met een jaarlijkse bijdrage van € 10.000 voor de instandhouding van de monumentale bruggen in het bos. De gaten in de wandel- en fietspaden en verarming van de biodiversiteit zijn het gevolg van jarenlang achterstallig onderhoud. Ondertussen is het inlopen van die achterstand alleen maar duurder is geworden. Een goed bijhouden van het bos was vele malen goedkoper geweest en het begrotingstekort daardoor dus ook minder.

 In de aangenomen VVD-motie van februari 2021 heeft de Amstelveense gemeenteraad het college al nadrukkelijk gevraagd te onderzoeken of een deel van het Amsterdamse Bos in eigendom naar Amstelveen over kan gaan. De Amstelveense VVD wil niet zomaar geld uitgeven als dat niet (direct) ten gunste komt aan de Amstelveense inwoners.

Jet Smit: 'Wij blijven de eventuele overname van een deel van het Amsterdamse Bos, met name het deel onder de A9, zien als een mooie tegemoetkoming richting Amsterdam in de oplossing van het Amsterdamse probleem. Amsterdam is dan een aanzienlijk deel van de onderhoudskosten kwijt, en wij kunnen direct invloed uitoefenen op de kwaliteit van het Bos, de biodiversiteit, de waterkwaliteit en de natuurlijk recreatiemogelijkheden voor de Amstelveners.' Lees ook: Stad vraagt Amstelveen mee te betalen aan onderhoud Amsterdamse BosAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.