Bijgewerkt: 13 augustus 2022

VVD-Amstelveen wil de uitval van de Amsteltram minimaliseren

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
16-12-2021

Eerder deze week werd in de media stilgestaan bij het 1-jarig jubileum van de Amsteltram. Daarbij was er ook aandacht voor de problemen – of restpunten – waar de Amsteltram mee te kampen heeft. De VVD is ontzettend blij met de vernieuwde tramverbinding en ziet dat deze goed gebruikt wordt door reizigers. 'Tegelijkertijd is het ook het 1-jarig jubileum van een weinig betrouwbare dienstregeling, waar onze inwoners en andere gebruikers mee worden geconfronteerd'-aldus Arjan Gerritsen raadslid van VVD-Amstelveen.

Het uitvalpercentage van de Amsteltram was in 2021 gemiddeld ruim 3% en daarmee gemiddeld vier keer hoger dan de norm die beneden de 1% ligt. De oorzaken zijn inmiddels bekend: van storingen bij deuropeningen tot wisselstoringen als gevolg van problemen met de software. Problemen die erbij horen, maar die door de Vervoerregio genoemde restpunten blijken taaier dan gedacht. Arjan Gerritsen: 'De taaitaai hebben we inmiddels weer teruggestuurd naar Spanje. Nu is het zaak om de oplossingen, afkomstig van de Spaanse leverancier van de tramstellen, zo snel mogelijk door te voeren.'

Foto Amstelveen
(Foto VVD-Amstelveen - 2021)

Arjan Gerritsen raadslid van VVD-Amstelveen naast de tram op de halte Poortwachter


Hoe snel deze oplossingen gerealiseerd kunnen worden, werd uit de berichtgeving van eerder deze week niet duidelijk. Evenmin werd dat duidelijk nadat het VVD-raadslid Arjan Gerritsen daarover vragen stelde in de Regioraad van dinsdag 14 december 2021. Hij heeft de toezegging op zak dat hierover duidelijkheid komt bij de eerstvolgende vergadering van de Regioraad in januari volgend jaar. 'Ik heb goede hoop dat er spoedig duidelijkheid komt en dat we onze schoolgaande kinderen en de werkenden onder ons, perspectief kunnen bieden. Zij moeten er op kunnen vertrouwen dat zij tijdig op de plaats van bestemming komen', aldus Arjan Gerritsen.

De Amsteltram is een tramlijn tussen station Amsterdam Zuid – Buitenveldert – Amstelveen Centrum – Amstelveen Westwijk en Uithoorn. De lijn is in de plaats gekomen van de per 3 maart 2019 uit Buitenveldert en Amstelveen verdwenen sneltramlijn 51. Op 12 september 2016 maakte vervoerbedrijf GVB bekend dat, na een aanbestedingsprocedure die in 2015 startte, de Spaanse spoorwegfabrikant Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) geselecteerd was als leverancier van de nieuwe trams. Op 11 november 2016 tekende het GVB een contract met CAF over de levering van in eerste instantie 63 15G-trams. Aflevering begon vanaf de tweede helft van 2019. Het GVB heeft een optie genomen op 60 wagens extra. In mei 2020 werden van deze optie 9 trams besteld. Dit materieel vergde een investering van € 209.100.000.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.