Bijgewerkt: 30 april 2024

VVD-Amstelveen wil meer samenwerking in het onderwijs

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
06-04-2024

Veel Amstelveners zijn op een of andere manier betrokken bij het onderwijs en spreken de gemeente(raad) eropaan als zaken niet in orde zijn. In Amstelveen zijn er twee administratief-bestuurlijke Onderwijsgroepen die vrijwel dezelfde taken en uitdagingen hebben. Zij zijn beide eindverantwoordelijk voor ca. 12 Amstelveense basisscholen met elk 4.000 tot 5.000 leerlingen. Dit betekent o.a. 2 organisaties, met 2 accountants, 2 facility managers, 2 één-koppige Colleges van Bestuur, etc. Beide organiseren apart van elkaar lerarenwerf campagnes en concurreren daarbij dus met elkaar.

Foto Amstelveen
(Bron VVD-Amstelveen - 2023)

Bas Zwart raadslid van VVD-Amstelveen woordvoerder Onderwijs

Negatieve beoordeling Onderwijsinspectie. Momenteel heeft Onderwijsgroep Amstelland een negatieve beoordeling van de Onderwijsinspectie. Dit betekent niet automatisch dat er een probleem is met de tot de groep behorende scholen, maar wel dat het beleid al langere tijd ernstig onvoldoende was. Helaas kwam dit voor de VVD niet als een verrassing, aangezien berichten over problemen de fractie al eerder hadden bereikt.

De VVD heeft daarom via de op 3 april 2024 aangenomen motie het initiatief genomen om met Onderwijsgroepen Amstelland en Amstelwijs het gesprek aan te gaan over vergaande samenwerking. Het viel de VVD op dat tijdens de gemeenteraadsvergadering verschillende fracties van mening waren dat ‘we’ er niet over gaan en het aan de onderwijsgroepen zelf is. Dat is volgens de letter van de wet inderdaad correct, maar VVD-onderwijswoordvoerder Bas Zwart ziet dit breder: “Wij zitten hier voor de Amstelveners, voor de kwaliteit van het onderwijs van onze kinderen, maar ook voor de leraren en iedereen die werkt op de scholen. De inwoners eisen van de gemeente dat de voorzieningen op orde zijn. Vandaar dat wij de onderwijsgroepen hierop aanspreken.“

Uitnodiging. Waarom zou je twee vrijwel identieke organisaties naast elkaar laten bestaan, terwijl zij gezamenlijk waarschijnlijk efficiënter en beter de taken kunnen uitvoeren? Bovendien zou dit besparingen opleveren, waarvan de VVD graag ziet dat dit ten goede komt aan de kwaliteit van het Amstelveense onderwijs. Het zou kunnen dat de VVD dit helemaal verkeerd en daarom hebben heeft de VVD de bestuurders van de onderwijsgroepen via de motie uitgenodigd om naar de Gemeenteraad en daarmee naar de Amstelveense samenleving op de stellingen te reageren. 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.