Bijgewerkt: 1 december 2022

VVD fractie bezocht de bewonersvereniging Eigen Haard

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
02-10-2012

Op dinsdag 18 september 2012 ging de VVD fractie van Amstelveen op bezoek bij de bewonersraad van Eigen Haard. Zij spraken met elkaar over de ontwikkelingen op de Amstelveense woningmarkt. Naar aanleiding van dit bezoek zal de VVD-fractie vragen stellen aan het college B en W over betaalbare seniorenwoningen in Amstelveen.

De Bewonersraad is een vereniging van huurders van Eigen Haard in Amstelveen. Hun doel is om de belangen van de huurders zo goed mogelijk te behartigen. Eigen Haard verhuurt in Amstelveen meer dan 10.000 woningen. De bewonersvereniging probeert dus op te komen voor duizenden Amstelveense gezinnen. Reden genoeg dus, voor een nadere kennismaking tussen de VVD-fractie en het bestuur van de vereniging.

Bewonersraad Amstelveen
(Foto T. Ponjee - 2012)

De VVD fractie van Amstelveen op bezoek bij de bewonersraad van Eigen Haard


Namens de bewonersvereniging waren Henk Duursma (voorzitter), Cor Spinhoven (vice-voorzitter) en Hennie van Rijn (secretaris) aanwezig. De VVD-fractie en de bewonersvereniging spraken onder meer over de wachtlijsten op sociale huurwoningen, de prestatie afspraken, de tekorten aan middenklasse woningen en het belang van een veilige, schone en goedverzorgde woonomgeving.

Speciale aandacht ging uit naar de woonbehoefte van senioren. Beide partijen vinden het namelijk belangrijk, dat Amstelveners in onze gemeente op een prettige manier van hun oude dag kunnen genieten. Een betaalbare en aangepaste woning hoort hier bij.

De bewonersvereniging hoort echter regelmatig van de bewoners, dat zij niet overstappen naar een seniorenwoning, omdat zij dan meer huur moeten gaan betalen. Veel oudere echtparen wonen daardoor nog in de eengezinswoningen, waar ze met hun kinderen ooit in zijn getrokken.

De VVD-fractie wil van het college weten, hoe groot dit probleem is. In andere gemeenten hebben woningcorporaties namelijk proeven gestart om oudere huurders te stimuleren te verhuizen. Doordat zij eenmalig hun huurkorting meenemen naar de seniorenwoningen, komen er meer eengezinswoningen en grotere flats vrij voor andere woningzoekenden. {klik hier (pdf) voor een voorbeeld}. Er komt dus een lange verhuisketen op gang.

Hierdoor komen senioren terecht in de aangepaste kleinere woningen en worden de wachtlijsten op de sociale huurmarkt tegengegaan. De VVD wil weten, of deze proeven met huurkortingen succesvol zijn gebleken en of wij hier lering uit kunnen trekken voor Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.