Bijgewerkt: 15 juni 2024

VVD ondernemersdiner wederom succesvol

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
20-05-2008

Verslag van de speciale reporter van de VVD, Marius Rietdijk, raadslid en foto's van Amstelveenweb.com.


Afgelopen maandag op 19 mei 2008 organiseerde de VVD-Amstelveen voor de tweede maal het ondernemersdiner. Daarbij was vrijwel de gehele tweede Kamerfractie aanwezig, naast oud-ministers Gerrit Zalm en Johan Remkes.

Paardenburg Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Brasserie Paardenburg aan de Amstelzijde 55


Volgens het beproefde recept zaten aan ieder van de veertien tafels twee VVD-prominenten. Een landelijke en een plaatselijke. Deze wisselden tweemaal tijdens het diner van tafel, zodat zo veel mogelijk ondernemers met de VVD’ers van gedachten konden wisselen.

Paardenburg Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Aan de achterkant van de brasserie in een grote partytent vond het VVD diner plaats


VVD diner Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Ton Hooijmaijers VVD-gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën wordt door fractielid Marius Rietdijk van de VVD-Amstelveen ontvangen bij de ingang


Thema’s die tussen de gangen door aan de orde werden gesteld waren: de peilingen, het gedoe rond tekenaar Nekschot, de overheidsfinanciën, de kwestie van de topsalarissen en wanneer Rutte zichzelf wil afrekenen op eventuele slechte resultaten. Hij zei zich niet in het minst iets van de slechte peilingen aan te trekken omdat de boodschap van de VVD helder is. Nog nooit in de Nederlandse parlementaire geschiedenis worden belastingen

(7 miljard) en uitgaven (10 miljard) zo sterk verhoogd. Dit is slecht voor de economie en de slechtste voorbereiding op het scenario van een eventuele Europese kredietcrisis.

VVD diner Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Rolf Thung, voorzitter van het bestuur van de VVD-Amstelveen, verwelkomt de aanwezigen


Hierop sloot Gerrit Zalm aan: “positief aan wat mijn opvolger Bos doet is dat hij op Europees niveau de begrotingsdiscipline aan de orde blijft stellen. Negatief is dat hij in Nederland zelf zowel de inkomsten als uitgaven verhoogt en daarmee de economie beschadigt.” Maar Rutte vervolgde: “Als bij de volgende parlementsverkiezingen de resultaten tegenvallen, zal ik mijn conclusies trekken.”

VVD diner Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Gerrit Zalm, econoom, voormalig ambtenaar en ex-politicus
aan het woord


VVD diner Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Mark Rutte VVD fractievoorzitter in de Tweede Kamer
tijdens zijn speech


Verder is volgens Rutte de vrijheid van meningsuiting in Nederland in het geding. Hoewel hij zelf niet van de cartoons van Nekschot houdt, horen deze wel in vrijheid gemaakt te kunnen worden. “Het is erg dat de staat de laptop van de tekenaar in beslag neemt, waarop nog niet gepubliceerd werk staat. Het lijkt Noord-Korea wel.”

VVD diner Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Sylvia Tóth, zakenvrouw, sprak over het feit dat ondernemers gekoesterd moeten worden


Ex-onderneemster Sylvia Tóth gaf ook opnieuw acte de presence. Na de nodige charmerende opmerkingen van de goed op dreef zijnde discussieleider De Greve (“vorig jaar verzocht ik u per gang van kleding te wisselen, met deze prachtige jurk is dat dit niet nodig”) had zij een tweetal tips voor de ondernemers en politici.

VVD diner Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Alphons Böggemann voorzitter van de Ondernemersvereniging Amstelveen en Johan Remkes lid van de Tweede Kamer voor de VVD vermaken zich prima tijdens het diner


“Ten eerste moeten we ophouden met schelden naar andere partijen. In mijn bedrijf mochten medewerkers geen kwaad spreken over concurrenten. In tegendeel. Ik wilde alleen horen waar de concurrenten beter in waren dan wijzelf. Dit leidde ertoe dat wij met sprongen vooruit gingen en de concurrentie op alle fronten versloegen.”

“Ten tweede is de VVD onzichtbaar bij de ondernemers. Gerrit Zalm kende iedere ondernemer persoonlijk, nu is dat niet meer het geval. Dit moet veranderen”. Rutte repliceerde weliswaar dat hij jaarlijks praat met VNO en MKB, maar kon niet de indruk wegnemen dat dit niet erg op persoonlijk niveau plaatsvindt. Hij heeft echter taken aan de vice-fractievoorzitter verschoven, zodat hij meer tijd krijgt om naar buiten te treden.

Wat de topsalarissen betreft vond een locale ondernemer dat deze kwestie rond enkele personen de hardwerkende ondernemers in het MKB in een kwaad daglicht stellen. Dit sloot aan bij de positieve boodschap van Sylvia Tóth om ondernemers te koesteren in plaats van hen als halve criminelen te behandelen.

VVD diner Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Hans van Baalen, namens de VVD maakt hij sinds 1999 deel uit van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, praat over de kinderopvang


Kortom: de avond was enerverend. In een informele sfeer namen de politici ongedwongen kennis van de vragen van de ondernemers. Burgemeester Jan van Zanen benadrukte dat er problemen zijn in Amstelveen, waaraan hard gewerkt wordt. Maar dat Amstelveen weer is uitgeroepen tot de beste stad van Nederland om te wonen voorop staat!

VVD diner Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen, praat over de hangjongeren problematiek van Amstelveen


Als de populariteit van het ondernemersdiner zo doorgroeit, zal over enige jaren de Emergohal moeten worden afgehuurd om alles in goede banen te leiden. In ieder geval zullen velen het evenement volgend jaar, net als Gerrit Zalm, “voor geen goud willen missen.”

De niet-uitgenodigde parlementsleden maken zich ondertussen grote zorgen over hun politieke toekomst…Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.