Bijgewerkt: 25 juli 2024

VVD wil een stadsstrand aan de Poel

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
19-11-2012ponjee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Tom Ponjee, raadslid van VVD-Amstelveen


'De VVD-fractie wil graag de mogelijkheden onderzoeken voor een stadsstrand aan de Poel in Amstelveen. In het verleden gingen diverse initiatieven verloren, omdat deze te duur of onuitvoerbaar leken.

Ik heb mij de afgelopen weken echter verdiept in dit onderwerp en er zijn volgens mij volop onbenutte kansen. Denk aan de Amsterdamse watervisie, de geslaagde praktijkvoorbeelden uit Utrecht, Amsterdam en Alkmaar en een subsidieprogramma van de provincie Noord-Holland.

landijsbaan Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)


De locatie van de landijsbaan naast veenplas de Poel, waar VVD het 'Stadsstrand aan de Poel' wil realiseren


Ik heb een overzicht van onze ideeën en een bericht op onze website geplaatst. Dit kunnen jullie bekijken via: http://www.vvd-amstelveen.nl/poelstrand_21221  Op deze website staat een uitgebreid overzicht van onze ideeën, de toegevoegde waarde en de historie van het project.

De komende week zal ik schriftelijke vragen over dit onderwerp indienen om alvast wat zaken te laten uitzoeken door het college. De komende winter gaan wij in gesprek met de Amstelveners om hun ideeën mee te nemen alvorens wij een definitief voorstel indienen. Ik wil dit namelijk serieus gaan aanpakken.'

Zonnebril, badhanddoeken, zonnebrandcrème… Alles gepakt? Op naar het strand!

Iedere zomer stromen honderden Amstelveners onze stad uit voor een dagje aan zee. Dit betekent helaas ook lange files en reistijd. Als het aan de VVD ligt, is dit binnenkort voorbij. Wij willen bekijken, of er aan de poeloever een stadsstrand kan worden gerealiseerd. Zon, strand en ontspanning dus op loopafstand.

In andere gemeenten zijn stadsstranden al een groot succes. Zo zijn er in onze buurgemeente Amsterdam maar liefst negen stranden te vinden. Maar ook in Haarlem, Utrecht en Groningen tref je plekken om binnen de stad van de zon te genieten. (lees hier)

In het verleden gingen initiatieven in Amstelveen verloren, omdat deze te duur of onuitvoerbaar bleken. De VVD wil echter bekijken hoe het wel kan. Hierbij kunnen wij leren van de gemeenten om ons heen. Zo kunnen wij leren van de Amsterdamse watervisie (lees hier) en het Noord-Hollands subsidieprogramma voor zwemwater (lees hier). Via schriftelijke vragen brengen wij deze initiatieven onder de aandacht van de gemeente.

Belangrijk is echter, dat het een strand voor en door Amstelveners wordt. Daarom kan iedereen op deze website haar reactie en goede ideeën achterlaten. Pas nadat wij de wijken zijn ingetrokken, dienen wij een voorstel in bij de gemeente. Op die manier wordt het stadsstrand van ons allemaal.

Voor de locatie denken wij aan de rand van de Poel bij de landijsbaan. Dit biedt namelijk voldoende ruimte voor kleinschalige recreatie. Bovendien ligt deze locatie centraal in Amstelveen en zijn er voldoende parkeerplaatsen aanwezig bij het raadhuis.

Voor de inrichting valt te denken aan een kinderbadje en een klein zandstrand. In de zomer kan je er dus naar het strand, in de winter naar de ijsbaan. Het gebied zou daardoor een ontmoetingsplek worden voor groot en klein.

De VVD wil het komende jaar samen met de Amstelveners het initiatief voor het stadsstrand verder ontwikkelen. Daarom trekken wij de komende wintermaanden de wijken in om met de Amstelveners in gesprek te gaan. Ook kunnen de Amstelveners via deze link hun ideeën aan ons toesturen. Het stadsstrand moet namelijk een plek worden van ons allemaal.

Pesiebad Amstelveen

(Bron gemeente Amstelveen - 2003)


Zwembad aan de Poel - 1934


In het beste geval kan er in de toekomst natuurlijk gezwommen worden bij het stadsstrand. De fractie van de VVD wil onderzoeken, wat de mogelijkheden hier voor zijn. Gedacht kan worden aan het op zwemwaterkwaliteit brengen van een gedeelte van de Poel, of het aanleggen van een kinderbadje. De provincie Noord Holland heeft momenteel zelfs een subsidietraject, waarmee zij extra zwemplekken in de provincie probeert te realiseren. (lees hier) Amstelveen moet natuurlijk proberen hier bij aan te sluiten.

Een prettige wijk maak je samen. Goed contact met de buren en familie hoort hierbij. Daarom is het van belang, dat de gemeente plekken in de buurt creëert, waar Amstelveners elkaar kunnen ontmoeten. Denk aan prettige winkelcentra, goede sportclubs, of……een stadsstrand! De VVD wil, dat het stadsstrand een plek wordt, waar jong en oud samen komen.

De Poel ligt aan de rand van het Amsterdamse Bos. Veel wandelaars gebruiken de locatie naast het Raadhuis als startpunt van wandelingen door de natuur. De VVD hecht er grote waarde aan, dat mensen in hun eigen woonomgeving rust, ruimte en groen terugvinden. Bovendien is het van belang er voldoende plekken zijn, waar kinderen al op jonge leeftijd de natuur om ons heen kunnen ontdekken. De ontwikkeling van een stadsstrand zorgt ervoor, dat mensen het hele jaar door naar de natuur worden getrokken. Een stadsstrand brengt de mensen en de natuur dus dichter bij elkaar.

Historische recreatie aan de Poel

Op 7 juli 1934 werd het eerste Amstelveense zwembad geopend. Het bad was in de veenplas de Poel gelegen. Al direct na de opening trok het zwembad behoorlijk veel bezoek, zodat het aantal personeelsleden werd verdubbeld van drie tot zes personen. Ook het toezicht bij het zwemmen liet niets te wensen over. Badmeester Bijlsma was een gediplomeerd en ervaren zwemmer, wiens ogen steeds gaan over alle bassins'. In de Tweede Wereldoorlog is de houten opbouw van het bad in de Amstelveense kachels verdwenen.

Pesiebad Amstelveen

(Bron gemeente Amstelveen - 2003)


Overzichtfoto van de Lucas Pesiebad, alias zwembad De Poeloever omstreeks 1952


Op 14 juli 1951 werd het nieuwe zwembad 'Lucas Pesiebad' geopend. Het was gelegen aan de Badlaan, de vroegere Thorbeckeweg. Hier konden veel Amstelveners voor het eerst zwemles krijgen. Het water was niet verwarmd. Als het kouder dan 15 graden was, ging de zwemles niet door. Vooral in de kinderbaden was het soms niet te harden van de kou, zowel onder als boven water.

Bij goede resultaten kon men verschillende diploma's halen. Het A-diploma, borst en rugzwemmen inclusief watertrappelen. Het B-diploma met dezelfde onderdelen, inclusief springen, of duiken van de lage duikplank en met kleren aan 7 meter onder water zwemmen. Het speciale diploma was het Pesie-diploma, waarbij het neerkwam op uithoudingsvermogen bij het vele baantjes trekken op rug en buik. Dit diploma werd afgeschaft, toen de gemeente de naam Lucas Pesiebad in De Poeloever veranderde.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.