Bijgewerkt: 5 december 2022

VVD wil prijskorting tunnel A9 bij het Rijk

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
27-09-2010

Deze week kondigde het college B en W per brief aan, dat zij gaat heronderhandelen met het Rijk over de tunnel A9. De gemeente Amstelveen moet voor deze tunnel namelijk 100 miljoen euro afdragen.

Dit bedrag ligt echter veel hoger dan dat Amstelveen eigenlijk kan betalen. Wij moeten nu al rekening houden met een verlies van 25 miljoen!  De VVD-fractie acht heronderhandelingen dan ook noodzakelijk.

Noomen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Kees Noomen, fractievoorzitter VVD-Amstelveen


De VVD-fractie maakt zich al jaren zorgen over het tunnelproject A9 (lees hier). 100 miljoen is voor een stad als Amstelveen namelijk een enorm hoog bedrag. Dit is ongeveer de helft van wat wij op jaarbasis te besteden hebben.

Elke euro die je bovendien besteedt aan de tunnel kan je niet meer uitgeven aan ander zaken zoals onderwijs, sport of het ouderenbeleid. En juist daar hebben we de komende jaren ook veel geld nodig.

Denk aan de investeringen in schoolgebouwen of sportvelden. Volgens de VVD-fractie mag de tunnel dus nooit leiden tot noodgedwongen bezuinigingen op Amstelveners. In deze financieel moeilijke tijd hebben zij het al moeilijk genoeg.  Zij mogen niet de dupe worden van de tunnel A9!

Uiteraard is de VVD-fractie wel voorstander van de tunnel A9. Wij zien de voordelen in op het gebied van gezondheid en terugdringen van de geluidsoverlast. Het enige wat wij van het rijk vragen is een reductie van de Amstelveense bijdrage tot een betaalbaar bedrag. Het rijk zou toch ook moeten begrijpen, dat zij niet meer van ons kan vragen dan dat wij eigenlijk kunnen betalen?

Wij zijn blij dat het College B en W de tekorten voor de tunnel A9 inzichtelijk hebben gemaakt. Er zijn echter nog meer risico’s dan de door het college aangehaalde financiële crisis en tegenvallende vastgoedprijzen. Denk bijvoorbeeld aan tegenvallende bouwkosten, vervroegde betaling aan het rijk, het verkleinen van het plangebied of vertraagde grondopbrengsten. Dit zijn allemaal zaken die voor tientallen miljoenen potentieel verlies kunnen worden ingeboekt.

Wij willen het college dan ook waarschuwen voor een verlies, dat nog hoger ligt dan 25 miljoen. De gemeente Amstelveen heeft zich de afgelopen jaren namelijk rijk gerekend als het gaat om de tunnel A9. VVD-fractievoorzitter Kees Noomen zal deze problematiek aan de orde stellen in de volgende commissievergadering ABM.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.