Bijgewerkt: 21 november 2024

Vaccinatie HPV en BMR/DTP op vier locaties in Amstelland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
01-03-2012

In 2012 worden in Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Aalsmeer en Uithoorn in totaal 4.548 meisjes opgeroepen voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV) en 9.785 9-jarigen voor een vaccinatie tegen  BMR/DTP (bof, mazelen, rodehond / difterie, tetanus, polio).

Om de verkeersproblemen van de afgelopen jaren te voorkomen, vinden de vaccinaties dit jaar plaats op vier locaties verspreid over Amsterdam en, net als afgelopen jaar, in Amstelveen en Uithoorn.

Vaccinatie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vaccinatie in de Emergohal Amstelveen in april 2010


Net als de afgelopen jaren wordt het prikmoment voor de HPV-vaccinatie vanuit efficiëntie oogpunt gecombineerd met het vaccineren van 9-jarige kinderen voor BMR/DTP. Het gaat dus om twee verschillende doelgroepen die op dezelfde tijden naar dezelfde priklocaties komen.

Doelgroep

De HPV-vaccinatie is dit jaar voor meisjes geboren in 1999. Een volledige inenting bestaat uit drie prikken: voor de eerste twee prikken worden de meisjes in maart en april uitgenodigd. In september volgt de derde prik. De BMR/DTP vaccinatie is dit jaar voor alle kinderen die geboren zijn in 2003. De bestaat uit twee prikken die in een keer worden gegeven.

Opkomstpercentages

vaccinatie Amstelveen
(GGD Amsterdam - 2012)

De opkomstpercentages verschillen per stad en vaccin


Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV.

Er bestaan honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek

De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (‘het uitstrijkje’) ook voor de gevaccineerde meisjes belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan. Lees meer over de priktijd en locaties hier.

Rijksvaccinatieprogramma?

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen twaalf ernstige infectieziekten. Deze infectieziekten waren vroeger belangrijke doodsoorzaken bij kinderen. Dankzij vaccinatie komen deze infectieziekten in Nederland niet of nauwelijks meer voor.

Het RIVM coördineert het Rijksvaccinatieprogramma in opdracht van het ministerie van VWS. In de uitvoering wordt samengewerkt met consultatiebureaus, de GGD en de Centra voor Jeugd en Gezin.


Heeft u nog vragen?

Dan kunt u bellen:
Amsterdam en  Diemen: 020 - 555 5605 (bereikbaar vanaf 12 maart tussen 8 en 14 uur).

Amstelveen, Ouder-Amstel (Ouderkerk aan de Amstel en Duivendrecht), Uithoorn en Aalsmeer: 0900 - 0400 580 (tussen 8 en 14 uur).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.