Bijgewerkt: 24 juli 2024

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker van start in maart

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
04-03-2010

Het RIVM start binnenkort weer met de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker. In maart 2010 krijgen alle meisjes die vorig jaar 12 werden hiervoor een uitnodiging. De drie prikken in de arm beschermen meisjes op een veilige manier tegen een ernstige ziekte. De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

In maart start de campagne met het uitnodigen van de meisjes die in aanmerking komen voor de vaccinatie. Het doel van de campagne is om de meisjes en hun ouders bewust te maken van twee dingen: het is belangrijk om je te laten inenten tegen baarmoederhalskanker en bovendien is het vaccin veilig. Het RIVM hecht eraan dat meisjes en hun ouders op basis van de juiste informatie besluiten of ze meedoen aan de vaccinatie. Dat is een persoonlijke afweging.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Dat zijn er bijna twee per dag. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het

HPV-virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Daarmee kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen, zodat je het eerder kunt behandelen. In Nederland krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke 5 jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje bij de huisarts. 

Bijwerkingen

De bijwerkingen zijn voor het overgrote deel mild en slechts van korte duur. Na de vaccinatieronde van vorig jaar, waarbij circa 190.000 meisjes werden ingeënt, bleek dat veel meisjes na de prik last hadden van een pijnlijke arm. Sommige meisjes voelen zich een dag niet zo lekker. Ernstige bijwerkingen werden niet gezien.

Uitnodiging

Alle meisjes die in aanmerking komen voor de vaccinatie, en hun ouders, krijgen in maart een brief en een mini-magazine met informatie over de prikken. Enkele weken daarna krijgen ze van de GGD de daadwerkelijke uitnodiging. Het gaat om meisjes die vorig jaar 12 zijn geworden, evenals de meisjes die in 2009 uitgenodigd zijn, maar die de prikken niet – of niet allemaal – hebben gehaald.

 Ook meisjes die geboren zijn in de periode 1993 tot en met 1996 en afgelopen jaar in Nederland zijn komen wonen, kunnen nu nog gevaccineerd worden. Het gaat in totaal om ongeveer 255.000 meisjes.

Prik en bescherm

Op de website www.prikenbescherm.nl kunnen meisjes, ouders en andere geïnteresseerden terecht voor alle informatie over de vaccinatie. Op de website staan filmpjes van verschillende deskundigen en ouders en meisjes die de prik al dan niet hebben gehaald.

Als mensen daarnaast nog vragen hebben, is er wekelijks een chat-spreekuur waar ouders en meisjes hun vragen aan het RIVM kunnen stellen. Het is ook mogelijk om telefonisch vragen te stellen via de regionale GGD of Postbus 51.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.