Bijgewerkt: 25 december 2024

Valentijnsdrukte bij bloemenveilingen FloraHolland

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
07-02-2011

Tulp, roos en gemengd boeket favoriet

Bij de bloemenveilingen van FloraHolland barst deze week de Valentijnsdrukte weer los. In de internationale bloemensector zorgt Valentijn elk jaar weer voor een piek in de verkoop. De vijf Nederlandse marktplaatsen van FloraHolland (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk en Eelde) verwachten deze week 100 miljoen rozen, ruim 100 miljoen tulpen en nog eens 100 miljoen andere bloemen te verwerken.

Rozen Amstelveen
(Foto Frank Bonnet - 2011)

Miljoenen rozen vinden via de FloraHolland-veilingen hun weg


Daarnaast worden ook zo'n 20 miljoen kamerplanten verkocht. Via de Nederlandse exporteurs vinden de bloemen en planten snel hun weg naar Nederlandse consumenten en naar klanten op de belangrijkste exportmarkten, voornamelijk in West-Europa. 

Rood en voorjaarskleuren

Naast rozen en tulpen zijn ook chrysanten, gerbera's, freesia's, anemonen en alstroemeria's belangrijk in het assortiment, evenals een aantal typische voorjaarsbloemen (narcis, hyacint). Op de veiling worden ze verkocht als monobos maar de meeste bloemen belanden in een gemengd boeket. Voor Nederlandse en Duitse consumenten is een gemengd boeket favoriet.

Zowel in rozen als in tulpen is Nederland met zijn hoogwaardige kwaliteitsproducten en constante vernieuwing van het assortiment toonaangevend. Rozen en tulpen worden deze week in honderden verschillende soorten, vormen, kleuren en lengtes bij de FloraHolland-veilingen aangevoerd.

De traditionele Valentijnskleuren zijn rood en rose, maar ook andere pasteltinten doen het als voorjaarskleuren deze week goed. Rood voert ook de boventoon in het plantenassortiment, waarin bloeiende potrozen, kalanchoës en anthuriums opvallen. Ook met een potorchidee (Phalaenopsis) maken weer veel Valentijnvierders een ander blij.

Rozen voor Fransen en Britten

Valentijn wordt gevierd in heel West-Europa, maar het zijn vooral de Fransen, de Duitsers en de Britten die hun gevoelens van liefde, vriendschap of waardering met een bloemetje bezegelen. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn voor de Nederlandse sierteeltsector niet alleen met Valentijn, maar het hele jaar door de belangrijkste exportlanden.

Zijn in Nederland en Duitsland ontvangers vooral blij met een fraai gemengd boeket, voor 60% van de Fransen en de Engelsen is er maar één echte Valentijnsbloem: de roos. De meeste Valentijnsbloemen en -planten worden gekocht bij de bloemist.

Groene Valentijn

Valentijnsbloemen en -planten worden steeds 'groener'. Duurzame teelt is in de internationale sierteeltsector al jaren een speerpunt. Veel Nederlandse kwekerijen werken met gesloten teeltsystemen en geïntegreerde bestrijding. Duurzaam energiegebruik wordt zichtbaar in onder meer de toepassing van warmtekrachtinstallaties, het gebruik van aardwarmte en van restwarmte van derden.

In Nederland zijn er steeds meer teeltbedrijven die geen energie gebruiken, maar juist zelf energie produceren. Daarmee worden hele woonwijken van energie voorzien. Al 10% van de elektriciteit wordt intussen geleverd door Nederlandse kwekers.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.