Bijgewerkt: 5 juni 2023

Veel doden door tuberculose tijdens de COVID-19 pandemie

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
27-10-2022

Naar schatting 10,6 miljoen mensen werden ziek door tuberculose (TB) in 2021, een stijging van 4,5% ten opzichte van 2020, en 1,6 miljoen mensen stierven aan TB (waaronder 187 000 onder HIV-positieve mensen), volgens het Global TB report 2022 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Ook de last van resistente tbc (DR-TB) steeg tussen 2020 en 2021 met 3%, met 450 000 nieuwe gevallen van rifampicineresistente tbc (RR-TB) in 2021.Dit is de eerste keer in vele jaren dat een stijging wordt gemeld van het aantal mensen dat ziek wordt van tbc en resistente tbc. De TB-diensten worden naast vele andere verstoord door de COVID-19-pandemie in 2021, maar de gevolgen voor de TB-respons zijn bijzonder ernstig. Lopende conflicten in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten hebben de situatie voor kwetsbare bevolkingsgroepen nog verergerd.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2022)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus directeur-generaal van de WHO

'Als de pandemie ons iets heeft geleerd, is het dat we met solidariteit, vastberadenheid, innovatie en een rechtvaardig gebruik van instrumenten ernstige gezondheidsbedreigingen kunnen overwinnen. Laten we die lessen toepassen op tuberculose. Het is tijd om een einde te maken aan deze langdurige moordenaar. Door samen te werken kunnen we een einde maken aan TB' - aldus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO.

Voortdurende problemen met de verstrekking van en toegang tot essentiële TB-diensten hebben ertoe geleid dat veel mensen met TB niet werden gediagnosticeerd en behandeld. Het gerapporteerde aantal nieuw gediagnosticeerde mensen met TB daalde van 7,1 miljoen in 2019 tot 5,8 miljoen in 2020. Er was een gedeeltelijk herstel tot 6,4 miljoen in 2021, maar dit lag nog steeds ver onder het niveau van vóór de pandemie.

De daling van het gerapporteerde aantal mensen met de diagnose TB suggereert dat het aantal mensen met ongediagnosticeerde en onbehandelde TB is toegenomen, wat eerst heeft geleid tot een groter aantal TB-doden en meer overdracht van de infectie in de gemeenschap en vervolgens, met enige vertraging, tot een groter aantal mensen dat TB ontwikkelt. Het aantal mensen dat een behandeling krijgt voor RR-TB en multidrugresistente TB (MDR-TB) is tussen 2019 en 2020 ook gedaald. Het gemelde aantal mensen dat in 2021 in behandeling ging voor RR-TB bedroeg 161 746, slechts ongeveer één op de drie mensen die dat nodig hadden.

Het rapport constateert een daling van de wereldwijde uitgaven voor essentiële tbc-diensten van 6 miljard US$ in 2019 naar 5,4 miljard US$ in 2021, wat minder dan de helft is van de wereldwijde doelstelling van 13 miljard US$ per jaar tegen 2022. Net als in de voorgaande 10 jaar was het grootste deel van de gebruikte financiering in 2021 (79%) afkomstig uit binnenlandse bronnen. In andere lage- en middeninkomenslanden blijft internationale donorfinanciering cruciaal. De belangrijkste bron is het Wereldfonds voor de bestrijding van aids, tuberculose en malaria (het Wereldfonds). De regering van de Verenigde Staten levert de grootste bijdrage aan het Wereldfonds en is ook de grootste bilaterale donor; in totaal draagt zij bijna 50% van de internationale donorfinanciering voor TB bij.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2022)

Dr. Tereza Kasaeva, directeur van het Global TB Programme van de WHO

'Het verslag bevat belangrijk nieuw bewijsmateriaal en pleit sterk voor de noodzaak om de krachten te bundelen en dringend de inspanningen te verdubbelen om de TB-respons weer op schema te krijgen om de TB-doelstellingen te halen en levens te redden' - aldus Dr. Tereza Kasaeva, directeur van het Global TB Programme van de WHO. 'Dit zal een essentieel instrument zijn voor landen, partners en maatschappelijke organisaties wanneer zij de vooruitgang evalueren en zich voorbereiden op de tweede VN-vergadering op hoog niveau over TB, die voor 2023 is gepland.' Lees het rapport:  Global tuberculosis report 2022 (pdf 68 pagina’s English)

Tuberculose (TB) is een infectieziekte die gewoonlijk wordt veroorzaakt door de Mycobacterium tuberculosis (MTB) bacterie. Tuberculose treft meestal de longen, maar kan ook andere delen van het lichaam aantasten. De meeste infecties vertonen geen symptomen, in welk geval het bekend staat als latente tuberculose. Ongeveer 10% van de latente infecties ontwikkelt zich tot een actieve ziekte die, indien onbehandeld, ongeveer de helft van de getroffenen doodt. Typische symptomen van actieve TB zijn chronische hoest met bloedhoudend slijm, koorts, nachtelijk zweten en gewichtsverlies. Het werd historisch gezien consumptie genoemd vanwege het gewichtsverlies dat met de ziekte gepaard gaat. De infectie van andere organen kan een breed scala aan symptomen veroorzaken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.