Bijgewerkt: 29 april 2024

Veel luchtweginfecties in Nederland in januari 2024

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
25-01-2024

Het griepvirus (influenza) zorgt op dit moment bij steeds meer mensen in Nederland voor een luchtweginfectie. De jaarlijkse griepepidemie is begonnen. Dat is de conclusie van het Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg), Erasmus MC (Erasmus University Medical Center) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Steeds meer mensen gaan naar de huisarts met griepachtige klachten. En in steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten vinden we het griepvirus. Het aantal mensen met het coronavirus neemt af.  



Afgelopen week (3-2024) gingen 67 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts. Dat is een toename in vergelijking met de week ervoor en boven het basisniveau voor seizoen 2023-2024 van 56 per 100.000 (externe link). Bij een deel van deze mensen namen huisartsen monsters van keel en neus af. In het laboratorium is gekeken welke virussen er in de monsters zitten. Het aantal monsters waarin we griepvirus aantonen is flink toegenomen. Ook in Infectieradar en in de rapportages van laboratoria is het aantal mensen met griepvirus gestegen. Ook het Nationaal Influenza Centrum heeft meer griepvirussen van ziekenhuislaboratoria ontvangen.

Ook andere virussen zorgen voor infecties. Mensen die de huisarts bezoeken met griepachtige klachten hebben ook andere virussen die luchtwegklachten geven. Zoals het RS (respiratoir syncytieel)-virus en het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.