Vegan of niet vegan?
Nieuws -> GezondheidBron: Amstelveenweb / Wikipedia
11-06-2009
Vegetarisme is een dieetvorm, dat vlees uitsluit, inclusief wild en bijproducten van de slacht, vis, schelpdieren en andere zeedieren, en pluimvee. Er zijn verschillende varianten van het dieet, die ook eieren en / of bepaalde producten van dierlijke arbeid, zoals zuivelproducten en honing uitsluiten.
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)
Groente is de basis van de vegetarisme
Vlees
Vlees is vlees van dieren, dat wordt gebruikt als voedsel. Meestal betekent dit, dat de skeletspieren en het bijbehorende vet worden gebruikt, maar het kan ook van andere eetbare weefsels afkomstig zijn zoals organen, lever, huid, hersenen, beenmerg, nieren of longen. Het woord vlees wordt ook gebruikt door de vleesverpakkingsindustrie in een meer restrictieve zin- het vlees van zoogdieren, varkens, runderen, enz. voor menselijke consumptie, met uitzondering van vis en pluimvee.
Veganistisch dieet
Het veganistisch dieet is een vorm van vegetarisme, dat dierlijke producten uit de voeding, zoals vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten, eieren en honing afwijst. Degenen, die het veganisme uitoefenen, om ethische redenen, gebruiken ook geen producten afkomstig van dieren, zoals leer en bont. Vaak uit steun voor de rechten van dieren.
Lacto-vegetarisme
Lacto-vegetarisme omvat zuivelproducten, maar sluit eieren uit. In ovo-vegetarisme eten de mensen ook eieren, maar geen zuivel en lacto-ovo vegetarisme omvat zowel eieren en zuivelproducten.
Vegetarische groepen
Semi-vegetarisme bestaat grotendeels uit vegetarische voeding, maar kan soms ook vis en gevogelte, zuivel en eieren bevatten. De meeste vegetariërs consumeren wel zuivelproducten en eten veel eieren. De redenen voor het kiezen van vegetarisme kan worden gerelateerd aan: moraal, religie, cultuur, ethiek, esthetica, milieu, maatschappij, economie, politiek, smaak, of de gezondheid. Een algemene term voor zowel vegetarisme en veganisme, als ook voor soortgelijke diëten, wordt "plantaardig dieet" genoemd.
Milieu vegetarisme
Milieu vegetarisme is gebaseerd op de overtuiging, dat de productie van vlees en dierlijke producten voor massaconsumptie, vooral door de industriële dierenboerderijen, door milieuvriendelijke redenen onhoudbaar zijn.
Volgens een initiatief van de Verenigde Naties uit 2006, levert de vee-industrie één van de grootste bijdragen aan de vervuiling van het milieu wereldwijd en veroorzaakt grootschalige lucht- en waterverontreiniging, bodemdegradatie, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit.
Voedselveiligheid
Vegetarisme belooft de E.coli infecties te verminderen en voorstanders wijzen op het verband tussen E. coli verontreinigingen in levensmiddelen en bij grote industriële vlees- en zuivelbedrijven.
Andere voedsel problemen
Diverse dierlijke voedselveiligheid problemen hebben de afgelopen jaren geleid tot grotere aantallen mensen, die voor een semi-vegetarisch of vegetarisch dieet kozen. Een rol speelt hierbij de alarmerende berichten over Aviaire influenza bij pluimvee, mond- en klauwzeer bij schapen, PCB's in gekweekte zalm, kwik in vis, in het algemeen hoge concentraties dioxine in dierlijke producten en kunstmatige groeihormonen, antibiotica en BSE, ook wel bekend, als de gekke koeien ziekte.
Gezondheid
De mensen zijn in staat om het dierlijke voedsel te verteren, maar ze kunnen ook lang leven zonder het vlees. Het ontbreken van bepaalde stoffen in die vegetarische voeding, kunnen worden verkregen uit grondstoffen van plantaardige grondstoffen, alleen het zoeken naar alternatieven duurt veel langer. De plantaardige voeding bevat ook genoeg eiwitten om te kunnen overleven. De meeste beschavingziektes (kanker, obesitas en Alzheimer) lijken te worden veroorzaakt door overmatig vleesconsumptie (veel vet en eiwit inbreng).
De acht essentiële aminozuren in dierlijke eiwitten, welke het lichaam niet in staat is te produceren zijn in dierlijke- vlees, eieren en zuivelproducten wel beschikbaar. Het is goed voor de strikte vegetariërs om te weten dat ook de sojaboon, hennepzaad, boekweit, amarant en ganzenvoet de noodzakelijke aminozuren bevatten. Het tegelijk eten van bruine rijst, bruine brood en verschillende bonensoorten, kunnen de nodige aminozuurbronnen verstrekken.
Geloof
Vegetarisme en religie zijn sterk gekoppeld aan een aantal religies die hun oorsprong in het oude India (hindoeïsme, boeddhisme en Jaïnisme) vinden. In Jaïnisme is vegetarisme verplicht voor iedereen, in het hindoeïsme en het Mahayana boeddhisme wordt het bepleit door enkele invloedrijke geschriften en religieuze autoriteiten. De Abrahamistische godsdiensten (Jodendom, christendom en Islam) en in Sikh diensten, wordt vegetarisme niet opgelegd door de reguliere instanties.
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)
De voedselpiramide
Voedselpiramide
De voedselpiramide is een manier voor mensen, om te begrijpen hoe gezond te eten. Een regenboog van gekleurde, verticale strepen vertegenwoordigt de vijf groepen levensmiddelen plus vetten en oliën. Hier is wat de kleuren staan voor:
-Oranje - granen
-Groen - groenten
-Rood - vruchten
-Geel - vetten en oliën
-Blauw - melk en zuivelproducten
-Paars - vlees, bonen, vis en noten
Kijk ook: Nederlandse Vereniging voor Veganisme Veganisme startpagina