Bijgewerkt: 23 november 2024

Ventileren en luchten in de woning

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD-Amsterdam
10-12-2011

In de artikelen van de afgelopen weken ging het om koolmonoxide en vocht en dierplagen. Het bleek, dat vooral ventileren belangrijk kan zijn om problemen te voorkomen of te verminderen. Vroeger was er automatisch veel ventilatie door de naden en kieren in de huizen. Nu de woningen beter zijn geïsoleerd is het nodig om zelf te zorgen voor voldoende ventilatie.

Maar wat is nu eigenlijk ventileren? En wat is het verschil met luchten?

Ventileren is de hele dag zorgen voor verse lucht via raampjes, roosters en/of mechanische afzuiging. Dit is voldoende om de normale verontreiniging van de binnenlucht af te voeren. Luchten is 5 tot 10 minuten de ramen en deuren die tegenover elkaar liggen verder open te zetten, met een minimale opening van 10 centimeter. Hierdoor is er sprake van een snelle luchtverversing.

ventilatierooster  Amstelveen
(Foto GGD - 2011)

Ventilatierooster boven een raam


Wanneer luchten en hoe ventileren?

Luchten doe je een aantal keren per dag, òf telkens als de lucht niet zo fris meer is, zoals bij schoonmaken, schilderen, andere klussen in de woning, stofzuigen of koken. Ventileren kun je het beste doen door raampjes en roosters die tegenover elkaar liggen open te zetten. Goed ventileren is niet gemakkelijk, veel mensen zijn namelijk bang om kou te vatten door tocht. Daarvoor is echter geen wetenschappelijk bewijs. Tocht kan door sommige mensen wel als hinderlijk ervaren worden. Probeer ervoor te zorgen dat de raampjes of roosters zo open staan dat je er geen last van hebt. Zorg voor een jaarlijkse schoonmaak van aanwezige ventilatieroosters.

Mechanische afzuiging

Ook mechanische afzuiging kan zorgen voor een goede ventilatie. Mechanische afzuiging is over het algemeen aangebracht in keuken, badkamer en toilet. Bij mechanische afzuiging moet er ook buitenlucht worden aangevoerd. Er dienen dus altijd roosters of raampjes open te staan.

Mechanische afzuiging heeft vaak verschillende standen. De laagste stand wordt gebruikt als er niemand aanwezig is en stand 2 als er mensen aanwezig zijn. Stand 3 kan worden gebruikt bij activiteiten zoals douchen, koken, schoonmaken, stofzuigen, schilderen of andere klussen in de woning. Mechanische ventilatie dient niet te worden uitgezet.

GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid . U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.