Bijgewerkt: 24 juli 2024

Ventileren en luchten in het huis

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
30-03-2010

In het winterseizoen krijgt de GGD veel vragen over wonen en gezondheid. In de winter wordt minder geventileerd, waardoor de lucht in de woning vervuilt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van mensen. Uit de vragen blijkt, dat veel mensen niet weten, dat er wat aan hun klachten kan worden gedaan en dat de GGD hierover advies kan geven.

Ventileren en luchten

Vroeger was er automatisch veel ventilatie via naden en kieren in huis. Af en toe luchten was voldoende. Nu de woningen beter zijn geïsoleerd, is het nodig om continu te ventileren.

Wat is het verschil?

Luchten is: 5 tot 10 minuten ramen en deuren die tegenover elkaar liggen open zetten, met een minimale opening van 10 centimeter. Hierdoor is er sprake van een snelle luchtverversing.

Ventileren is: voortdurend lucht verversen via raampjes, roosters en/of mechanische afzuiging. Dit is voldoende om de gebruikelijke verontreiniging van de binnenlucht af te voeren.

Wanneer luchten en hoe ventileren?

Luchten doe je een aantal keren per dag òf telkens als de lucht niet zo fris meer is, zoals bij schoonmaken, schilderen, andere klussen in de woning, stofzuigen of koken. Ventileren kun je het beste doen door raampjes en roosters die tegenover elkaar liggen open te zetten. Een kleine kier is dan al vaak voldoende.

Goed ventileren is niet gemakkelijk, veel mensen zijn namelijk bang om kou te vatten door tocht. Daarvoor is echter geen wetenschappelijk bewijs. Tocht blijft natuurlijk wel hinderlijk. Probeer ervoor te zorgen dat de raampjes of roosters zo open staan, dat de hinder beperkt blijft.

Mechanische afzuiging

Ook mechanische afzuiging kan zorgen voor een goede ventilatie. Mechanische afzuiging is over het algemeen aangebracht in keuken, badkamer en toilet. Ook bij mechanische afzuiging moet er  buitenlucht worden aangevoerd. Dus ook dan dienen er altijd roosters of raampjes open te staan.

Mechanische afzuiging heeft vaak verschillende standen, waarbij de laagste stand gebruikt wordt als er niemand aanwezig is, stand 2 als er mensen aanwezig zijn en stand 3 bij koken, douchen en andere activiteiten waarbij verontreiniging vrijkomt. Mechanische ventilatie dient niet te worden uitgezet.

GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid . U kunt ook contact met ons opnemen via het e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.