Bijgewerkt: 17 mei 2021

Verborgen coronavirusinfecties zouden nieuwe uitbraken kunnen veroorzaken

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Nature.com/Sciencemag.org/Rijksoverheid
21-03-2020

Wetenschappers haasten zich om een schatting te maken van het percentage mensen met milde of geen symptomen die de ziekteverwekker zouden kunnen verspreiden. Het schatten van het aandeel mensen die besmet zijn met het coronavirus, maar geen symptomen hebben is een prioriteit voor onderzoekers. Terwijl de uitbraken van het coronavirus wereldwijd toenemen, racen onderzoeksteams om een cruciale epidemiologische puzzel te begrijpen - welk deel van de geïnfecteerde mensen milde of geen symptomen heeft en het virus misschien aan anderen doorgeeft. Sommige van de eerste gedetailleerde schattingen van deze heimelijke gevallen suggereren dat ze zo'n 60% van alle infecties zouden kunnen vertegenwoordigen.

Veel wetenschappers hebben vermoed dat er een onopgespoorde poel van heimelijke gevallen is die beperkt blijft tot geen symptomen, omdat een toenemend aantal geïnfecteerde mensen niet in verband kan worden gebracht met bekende COVID-19 gevallen of naar epidemische hotspots kan reizen. De meeste mensen met milde infecties zouden niet ziek genoeg zijn om medische hulp te zoeken, en zouden waarschijnlijk voorbij screeningmethoden, zoals temperatuurcontroles glippen, zodat de omvang van het fenomeen en de rol ervan in de overdracht van het virus ongrijpbaar is gebleven.

'Het begrijpen van het aandeel van asymptomatische of licht zieke gevallen is alleen maar belangrijk voor ons om te begrijpen wat de drijvende kracht is achter deze specifieke epidemie', zegt Michael Osterholm, directeur van het Center for Infectious Diseases Research and Policy van de Universiteit van Minnesota in Minneapolis.

Dit is anders dan de groepen die proberen het aantal niet-gemelde gevallen te begrijpen - die gemist worden omdat de autoriteiten niet genoeg testen doen, of 'preklinische gevallen' waarin mensen het virus wel incuberen maar nog geen symptomen vertonen. Om de omvang van de geheime infecties te meten, heeft een team van onderzoekers in China en de Verenigde Staten een model ontwikkeld met behulp van klinische gegevens van 26.000 door laboratoria bevestigde gevallen die zijn gemeld aan de gezondheidscommissie van Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, in de Chinese provincie Hubei.

'Schatting van de prevalentie en besmettelijkheid van ongedocumenteerde nieuwe coronavirus (SARS-CoV2) infecties is cruciaal voor het begrijpen van de algemene prevalentie en het pandemisch potentieel van deze ziekte'- aldus de onderzoekers Ruiyun Lil, Sen Pei, Bin Chen3, Yimeng Song, Tao Zhang, Wan Yang en Jeffrey Shaman op het online website van het Science Magazine. 'Hier gebruiken we waarnemingen van gerapporteerde infecties binnen China, in combinatie met mobiliteitsgegevens, een genetwerkt dynamisch metapopulatiemodel en Bayesiaanse gevolgtrekkingen, om kritische epidemiologische kenmerken van SARS-CoV2 af te leiden, inclusief de fractie van de ongedocumenteerde infecties en hun besmettelijkheid. We schatten dat 86% van alle infecties ongedocumenteerd waren (95% CI: [82%-90%]) vóór 23 januari 2020.Per persoon was het overdrachtspercentage van ongedocumenteerde infecties 55% van de gedocumenteerde infecties ([46%-62%]), maar door hun grotere aantal waren ongedocumenteerde infecties de infectiebron voor 79% van de gedocumenteerde gevallen. Deze bevindingen verklaren de snelle geografische verspreiding van SARS-CoV2 en geven aan dat de inperking van dit virus bijzonder moeilijk zal zijn.' -aldus de onderzoekers.

Onopgemerkte gevallen. In een voorpublicatie die op 6 maart 2020 online werd geplaatst, suggereert de groep dat er op 18 februari 37.400 mensen met het virus in Wuhan waren, waarvan de autoriteiten niet op de hoogte waren. De meeste van die niet-gerapporteerde gevallen waren bij mensen die milde of geen symptomen hadden, maar die volgens de auteurs toch besmettelijk konden zijn. 'Volgens onze meest conservatieve schatting was ten minste 59% van de geïnfecteerde personen uit en over, zonder getest te zijn en mogelijkerwijs anderen te besmetten,' zegt Wu Tangchun, een volksgezondheidsdeskundige aan de Huazhong University of Science and Technology in Wuhan, die de studie leidde. 'Dit kan verklaren, waarom het virus zich zo snel verspreidde in Hubei en nu over de hele wereld circuleert.'

Foto Amstelveen
(Bron Georgia State University School of Public Health - 2020)

Professor Gerardo Chowell- Puente is hoogleraar epidemiologie en biostatistiek aan de Georgia State University School of Public Health in Atlanta, waar hij ook voorzitter is van de afdeling Population Health Sciences. Bij de Arizona State University is Dr. Chowell een adjunct-faculteitslid in het Simon A. Levin Mathematical, Computational and Modeling Sciences Center. Hij is ook een onderzoeker bij de afdeling Internationale Epidemiologie en Populatiestudies van het Fogarty International Center, National Institutes of Health in USA


De resultaten van het team liggen binnen het bereik van de schattingen van verschillende andere studies op basis van veel kleinere datasets, zegt Adam Kucharski, een ziektemodelmaker aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. 'Het is de meest recente analyse van de beste dataset die we hebben,' zegt hij, en de methodologie is goed. Maar het model gaat ervan uit dat iedereen in de gemeenschap dezelfde kans heeft om met iemand anders in contact te komen. In werkelijkheid 'heb je meer kans op interactie met een klein deel van de mensen: je familie, je vrienden en je collega's', zegt Gerardo Chowell, een wiskundig epidemioloog aan de Georgia State University in Atlanta. Door aan te nemen dat er sprake is van homogene menging, zegt hij, overschat het model waarschijnlijk de transmissiesnelheid en overdrijft het aantal infecties met milde of geen symptomen. Maar het resultaat is in de juiste schatting, zegt hij.

Steeds meer bewijs. In een andere studie werden 565 Japanse burgers onderzocht die begin februari uit Wuhan werden geëvacueerd en herhaaldelijk werden getest en gecontroleerd op het virus en de symptomen. In een artikel dat op 13 maart 2020 in het International Journal of Infectious Diseases werd gepubliceerd, meldt een team in Japan dat 13 evacués besmet waren, waarvan 4, of 31%, nooit symptomen ontwikkelden. Maar waarschijnlijk is het best gedocumenteerde bewijs voor asymptomatische gevallen afkomstig van het cruiseschip Diamond Princess, dat begin februari 2020 een COVID-19-uitbraak had terwijl het zich in Japanse wateren bevond, zegt Chowell.Het schip werd in quarantaine geplaatst en de 3.711 passagiers en bemanningsleden werden herhaaldelijk getest en nauwlettend in de gaten gehouden. Uit de modelstudie van Chowell, die op 12 maart in Eurosurveillance werd gepubliceerd, blijkt dat ongeveer 18% van de ongeveer 700 geïnfecteerde personen op Diamond Princess nooit symptomen vertoonden. Een ander team, in China, ontdekte hoge virale ladingen bij 17 mensen met COVID-19 kort nadat ze ziek waren geworden. Bovendien heeft een ander geïnfecteerd individu nooit symptomen ontwikkeld, maar heeft een vergelijkbare hoeveelheid virus afgeworpen als degenen die dat wel deden, zo meldden de onderzoekers op 19 maart 2020 in The New England Journal of Medicine.

Dit zijn de eerste gedetailleerde analyses van de mate van virusverspreiding in verschillende stadia van de ziekte, zegt Osterholm. De gegevens bevestigen wat veel wetenschappers hebben vermoed: dat sommige besmette mensen 'zeer besmettelijk kunnen zijn, wanneer ze milde of geen symptomen hebben', zegt hij. Maar hij benadrukt dat de omvang van het probleem nog steeds onduidelijk is. Veel wetenschappers vrezen dat dit ook kan hebben geleid tot een onderschatting van de gevoeligheid van kinderen voor het virus. Uit een studie van meer dan 700 besmette kinderen in China bleek dat 56% milde of geen symptomen had. Als de bevindingen water houden, zijn er dringende maatregelen nodig om milde en asymptomatische gevallen te beteugelen die de pandemie voeden, zeggen de onderzoekers. Ze roepen op tot het sluiten van scholen, het annuleren van openbare bijeenkomsten en het over het algemeen van mensen thuis- en uit de openbare ruimte te houden. Lees ook het artikel: A Trial of Lopinavir–Ritonavir in Adults Hospitalized with Severe Covid-19 (Engels)

Update:

De Rijksoverheid meldt op 21 maart 2020 om 14 uur 50: 30 patiënten overleden, 637 nieuwe patiënten, in totaal 3631 positief geteste personen

Sinds gisteren zijn 637 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Nederland. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 3631. Onder hen zijn 836 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). 30 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 136 mensen overleden aan de ziekte. De meeste overleden mensen zijn tussen de 80 en 84 jaar oud. De jongst overleden persoon is 63 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1180 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (486), Noord-Holland (461) en Limburg (418). Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.