Bijgewerkt: 3 maart 2024

Verder onderhandelen over vorming rechts kabinet

Nieuws -> Politiek

Bron: Parlement.com
12-02-2024

Er moet een volgende ronde komen gericht op het vormen van een kabinet, waaraan PVV, VVD, NSC en BBB steun geven. Dat schrijft informateur Ronald Plasterk in zijn eindverslag op 12 februari 2024 – meldt Parlement.com

Er zijn voldoende waarborgen op rechtsstatelijk gebied om de besprekingen voort te zetten. Die conclusie werd al op 10 januari 2024 getrokken. Wel laat NSC weten dat gezien de opstelling van de PVV in het verleden er alleen bereidheid is tot gedoogsteun of een extraparlementair of zakenkabinetDe informateur concludeert dat er op diverse gebieden aanzienlijke verschillen bestaan. Er lijkt echter bereidheid te zijn tot concessies. Dat moet in een volgende ronde blijken. Het vertrek van NSC deed wel enige afbreuk aan de kans op succes, maar dat is niet uitgesloten.

Welke vorm een eventueel kabinet moeten krijgen (bijvoorbeeld extraparlementair) was nog niet aan de orde. Onderzocht moet worden of andere partijen willen gedogen. De informateur noemt vorming van een nieuw kabinet urgent. Er moet daarom een informateur komen met ruime bestuurlijke en politieke ervaring. Lees ook het eindverslag van informateur Ronald Plasterk hier (pdf 7 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.