Bijgewerkt: 16 juni 2024

Vermeer- de tentoonstelling en de catalogus

Nieuws -> Cultuur

Bron: Boekhandel Blankevoort
11-02-2023

Het zal u niet ontgaan zijn dat afgelopen week de grote Vermeertentoonstelling geopend is in het Rijksmuseum in Amsterdam. 28 van zijn 37 schilderijen zijn tijdelijk herenigd; nog nooit eerder was het mogelijk om zoveel Vermeers bijeen te brengen. Zeven ervan zijn voor het eerst voor een Nederlands publiek te zien. 

De belangstelling voor de tentoonstelling is overweldigend. Vóór de opening waren er al meer dan 200.000 kaarten verkocht. Een en ander heeft natuurlijk wel tot gevolg dat je niet te allen tijde gelegenheid krijgt om ten volle en vanuit het ideale standpunt te genieten van elk individueel kunstwerk, simpelweg omdat er meer mensen zijn die datzelfde willen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Johannes Vermeer (1632-1675) was een Nederlands kunstschilder in de Gouden Eeuw. Vermeer wordt geprezen als een van de grootste schilders uit de 17de eeuw

Gelukkig is er dan ook de catalogus. In de aanloop naar de tentoonstelling is door een internationaal team van Vermeerkenners uitgebreid onderzoek verricht naar leven en kunstenaarschap van de 17de-eeuwse schilder. Dat heeft nieuwe inzichten opgeleverd over zijn maatschappelijke positie, huishouden, geloofsleven, techniek en de invloed van zijn omgeving op zijn schilderkunst, waardoor we dichter bij Vermeer komen dan ooit tevoren.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Een schilderij van Johannes Vermeer (1666) 'Dame en dienstbode'

En, misschien nog wel belangrijker: alle 37 aan hem toegeschreven werken zijn in de catalogus opgenomen, met een heleboel details die ons steeds opnieuw in verwondering naar Vermeers kunst doen kijken. Details die je met alle drukte om je heen in het museum niet altijd even goed zien kunt. Geniet dan ook na – of bereid u juist voor op uw bezoek - met de catalogus op tafel of op schoot.

Reserveer uw exemplaar bij Boekhandel Blankevoort (groot formaat, gebonden, 320 pagina’s, € 59,00) via boekhandelblankevoort@planet.nl of bel 020 6455694. Dat voorkomt ook nog eens een hoop gesjouw op de terugweg!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.