Bijgewerkt: 26 november 2022

Vermijd contact met de eikenprocessierupsen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rode Kruis
25-07-2017

Pas op, er zijn door de warmte op dit moment meer eikenprocessierupsen in Nederland. En ze zitten ook nog eens in de lagere delen van de bomen, dus grotere kans op aanraking met de brandharen van de rups. Dat kan voor vervelende klachten zorgen. Eikenprocessierupsen zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze krijgen namelijk van half mei tot juni brandhaartjes op de rug. Die dringen in huid, ogen en luchtwegen. Dit leidt tot irritatie en kan ernstige ontstekingen veroorzaken, die zelfs tot blindheid kunnen leiden.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

Eikenprocessierupsen tijdens de 'processie'. De eikenprocessierups, of eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea) is (de rups van) een nachtvlinder uit de familie tandvlinders (Notodontidae), onderfamilie processievlinders (Thaumetopoeinae). De ruggen van de oudere rupsen zijn bedekt met 63.000 scherpe verdedigende borstels met brandnetel gif, of nauw verwante verbindingen, die bij mens en dier irritaties veroorzaken als ze met de rupsharen in contact komen


Contact vermijden. Zelfs als de rupsen al jaren dood zijn, kan de plek, waar hun nesten gezeten hebben nog gezondheidsrisico’s geven. Probeer het contact met de eikenprocessierups en plaatsen, waar het dier ooit gezeten heeft dus zoveel mogelijk te vermijden. Toch in aanraking met de rups gekomen? Ben je in aanraking gekomen met de brandharen van een eikenprocessierups?
Dit zijn de klachten die kunnen ontstaan:
-Irritatie van de huid, ogen en luchtwegen
-Iemand die vaak met de eikenprocessierups in aanraking komt, krijgt steeds hevigere klachten bij elk nieuw contact
Wat doe je?
-Bel, of laat 1-1-2 bellen bij ernstige allergische reacties
-Voorkom krabben of wrijven
-Verwijder brandharen van de huid met plakband, of kleefpleister
-Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water.
-Doe kleding, waarin brandharen zitten uit. Was later de gedragen kleding op 60° C.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.