Bijgewerkt: 25 mei 2024

Vijf mensen ziek door de EHEC-bacterie in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
02-06-2011

Update 2 juni 2011

In Nederland is tot nu toe bij vijf patiënten een infectie met de EHEC-bacterie bevestigd. Alle patiënten hebben Duitsland bezocht - meldt het RIVM.

Ehec Amstelveen
(Foto Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung - 2011)

Elektronenmicroscopische foto van de EHEC bacterie op darmcellen


Vijf patiënten hebben een bevestigde infectie met de Duitse EHEC-bacterie. Vier van hen hebben naast darmklachten ook ernstige nierklachten (het HUS-syndroom) als gevolg van de infectie. Naast deze vijf patiënten zijn er nog enkele zieken die nog onderzocht worden op een infectie met de EHEC-bacterie.

Ehec Amstelveen
(Foto Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung - 2011)

Elektronenmicroscopische foto van de EHEC bacterie


Vanaf 31 mei 2011, zijn er 9 patiënten in Duitsland gestorven van de HUS en 6 van de EHEC. Een persoon in Zweden is ook overleden. Er zijn veel ziekenhuispatiënten, een aantal van hen die intensieve zorg nodig, met inbegrip van dialyse.

Het aantal patiënten in Duitsland met HUS (nierklachten) en bloederige diarree veroorzaakt door STEC (Shiga toxicogene Escherichia coli) is 470, waarvan 97 meer dan de dag ervoor, en 1064 van EHEC, wat een stijging is van 268 is. In totaal in Europa zijn 499 gevallen van HUS en 1115 gevallen van EHEC gemeld, dus 1614 in totaal.

Ziektegevallen zijn nu ook in: Oostenrijk (HUS 0, EHEC 2), Denemarken (7, 7), Frankrijk, (0, 6), Nederland (4, 5), Noorwegen, (0, 1), Spanje (1, 0), Zweden (15, 28) en Zwitserland (0, 2) en het Verenigd Koninkrijk. (2, 1) Al deze gevallen, behalve twee zijn bij mensen die onlangs Noord-Duitsland had bezocht, of in een geval, contact gehad met een bezoeker uit Noord-Duitsland. Tal van onderzoeken worden voortgezet naar de oorzaak van de uitbraak, dat is nog steeds onduidelijk - meldt WHO. (World Health Organisation)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.