Vincent Icke exposeert in Museum Jan van der Togt
Nieuws -> CultuurBron: Museum Jan van der Togt
05-04-2011
In wetenschap inmiddels gepokt en gemazeld, in popularisatie van die wetenschap bekend en geroemd. Als kunstenaar ook, voor een kleiner publiek. Daar moet maar eens verandering in komen: Icke’s kunst moet uit de kast.
Van 13 april tot en met 29 mei 2011 is er een overzichtstentoonstelling in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen van Vincent Icke. Daarbij verschijnt 8 april ook een boek over zijn onderzoek en ontwikkeling in de beeldende kunst.
(Bron Museum vd Togt - 2011)
Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam
Als zoon van een kunstenaar leerde Icke spelenderwijs en al heel jong. We zien zijn begin werk, technisch knap en inhoudelijk braaf, zeker toen hij broodkunstenaar was: met een jong gezin levend van een klein inkomen als onderzoeker in Cambridge verkocht hij etsen aan de toeristen. In Amerika experimenteerde hij met vele technieken om zijn fascinatie met het Heelal over te brengen op zijn studenten.
Terug in Nederland, en studerend aan de Gerrit Rietveld Academie kreeg zijn werk als kunstenaar ook in tijd en aandacht de plaats in zijn leven, die het in zijn geest altijd al had. Opdrachten en eigen experimenten: van installaties tot grafisch werk, van olieverf tot op de computer vervaardigde composities, een deel is nu te zien in het museum Jan van der Togt.
Kleuren, thema’s, intrigerende vertellingen, het vergt even aandacht en wennen, want deze vorm van kunst is niet gemakkelijk in een bestaande kunstrichting te plaatsen. Het spat van de muren af en trekt je mee in onbekende werelden. De lichtinval en de wijze van inrichten van directeur Jan Verschoor doen het werk ten volle uitkomen. “Elk beeld is als het ware een in de tijd bevroren vorm waarbij de beschouwer onwillekeurig gaat aanvoelen of raden wat er daarna zal gebeuren”,
Ruud Lapré: “Slechts weinigen zullen de totaliteit van zijn oeuvre met de bijbehorende grensgebieden kunnen overzien. Dat is in het geval van Vincent Icke geen schande. Het soort homo universalis, waartoe hij behoort, komt niet veel voor, maar wanneer het zich manifesteert doet het dat zonder zich iets van de veilige grenzen van kennis- en ervaringsgebieden aan te trekken. Bij Icke is het zijn onderzoekende geest die zich in nieuwe visuele beelden wil uiten.”
Peter Struyken: “Vincent Icke maakt natuurverschijnselen” Wim en Alice Dik, eigenaars van de dvd-installatie Einsteins Origami, the movie : “Zo kwamen wij in het bezit van ons eerste (en tot nu toe enige) bewegende kunstwerk. Als we vrienden of kennissen op bezoek hebben, brengen we onze TV tot extraterritoriaal leven en het boeit iedereen elke keer weer.”
Hans Codée: “Imagination is more important than knowledge” is een spraakmakende uitspraak van Albert Einstein. Wanneer kennis echter samengaat met creativiteit kunnen ongekende dingen ontstaan. Dat zien we nadrukkelijk bij Vincent Icke”. Vincent Icke, onderzoeker in kunst en wetenschap 13 april t/m 29 mei 2011. Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 Amstelveen. Openingstijden museum: woensdag tot en met vrijdag van 11.00 - 17.00 uur zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur. Op eerste en tweede Paasdag van 13.00 - 16.00 uur.