Bijgewerkt: 28 maart 2024

Vocht en dierplagen in de woning

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
25-11-2011

Vooral in het winterseizoen krijgt de GGD Amsterdam veel vragen over wonen en gezondheid. In de winter wordt er minder geventileerd, waardoor de lucht in de woning vervuilt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van mensen. Daarnaast zoeken bijvoorbeeld muizen de beschutting van de huizen op. Uit de vragen blijkt, dat veel mensen niet weten, dat zij zelf veel kunnen doen om hun klachten en overlast te voorkomen.

Welke dieren houden van een vochtige omgeving?

Op plekken met overmatig vocht gaan veel materialen rotten. Veel insecten vinden deze plekken aantrekkelijk om in te leven en zich te voeden met onder andere schimmels. Voorbeelden zijn stofluizen en bepaalde kever, vliegen- of muggenlarven, zoals de larve van de motmug. Uiteindelijk verpopt deze zich tot het donkergrijze hartvormige motmugje. Een ander beestje dat van vocht houdt is de huisstofmijt. Deze mijt eet in een vochtige omgeving de huidschilfers van mensen. Andere mijtensoorten leven meer specifiek op schimmels.

mug Amstelveen
(Bron GGD Amsterdam - 2011)

Een mug. Culicidae, of steekmuggen zijn een familie van muggen (onderorde Nematocera) die behoren tot de tweevleugeligen (Diptera). Het is een suborde van langwerpige vliegen


Soms staat er in de kruipruimte een laag water, of staat er water in schotels en potten op een balkon of in de tuin. In het water kunnen de larven van steekmuggen leven. Het zijn echte waterdiertjes met een kleine snorkelachtige buis waarmee ze ademhalen. Vocht zorgt ervoor, dat droogte gevoelige dieren niet uitdrogen daarom vind je ze soms op die plekken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kakkerlakken, zilvervisjes, pissebedden en zelfs slakken.

Zijn er risico’s voor de gezondheid?

Niet alle mensen krijgen gezondheidsklachten van dieren die in huis in op vochtige plekken leven. Het zijn vooral mensen met astma, of andere luchtwegproblemen die gevoelig zijn voor de aanwezigheid van schimmels en uitwerpselen van huisstofmijt. Van veel dieren krijgt niemand klachten.

De muggen die zich in Nederland in hedendaagse huizen ontwikkelen brengen geen ziektes over. In tropische landen zorgen muggen wel voor het overbrengen van ziektes, zoals malaria en knokkelkoorts. Landelijk is er dan ook een controle om de invoer van muggen, via planten, autobanden of andere goederen, in een vroeg stadium te signaleren.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

Door koken, wassen en drogen, douchen, zweten en ademhalen komt er veel vocht in de woning. Met ventileren kan veel vocht worden afgevoerd en kunt u de meeste vochtproblemen in huis voorkomen. Het is belangrijk om in elk geval de ventilatieroosters boven deuren en ramen te openen en deze goed schoon te houden. Ventileer ook extra tijdens en na het koken of douchen.

Een gebrekkige afvoer van regen- en rioolwater in en rond het huis, kan leiden tot vochtplekken en stilstaand water. Voorkom, dat er buiten water blijft staan in bakjes en schotels. En beheer, eventueel samen met de huiseigenaar, de ruimtes waarin plassen kunnen blijven liggen. Op die manier kunnen muggenlarven niet overleven.

GGD Amsterdam

Aanvullende informatie vindt u op Milieu & gezondheid en Dierplaagbeheersing. U kunt ook contact met ons opnemen via  e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.