Bijgewerkt: 24 juli 2024

Vochtproblemen in uw huis: niet zo gezond

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
01-03-2010

Als het buiten koud is, zetten we in huis de verwarming hoger en houden we ramen en deuren dicht. Zo blijft het binnen lekker warm. Maar is dat wel gezond?

Vochtproblemen in huis

Iedere dag produceren we vocht doordat we koken, wassen en drogen, douchen, zweten en ademhalen. Een vochtprobleem herkent u aan afbladderende verf, rottend hout, vochtplekken, bolstaande vloeren of langdurig beslagen ramen.

Vocht en uw gezondheid

In een vochtige omgeving kunnen schimmels en huisstofmijt goed gedijen. Schimmels en huisstofmijt kunnen gezondheidsproblemen als benauwdheid, hoofdpijn, hoesten en chronische verkoudheid veroorzaken. Vooral mensen met astma of andere luchtwegproblemen zijn gevoelig voor de aanwezigheid van schimmels en huisstofmijt.

Wat kunt u zelf doen?

Door te ventileren wordt vocht afgevoerd en kunt u vochtproblemen in huis voorkomen. Het is belangrijk om in elk geval de ventilatieroosters boven deuren en ramen te openen en deze goed schoon te houden. Door extra te ventileren tijdens en na het koken of douchen wordt vocht meteen afgevoerd. In de badkamer kunt u na het douchen de muren drogen met een wisser. De was kunt u, indien mogelijk, het beste buiten te drogen hangen. 

GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met vochtproblemen in huis. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid. U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.